Започна регистрацията за доброволци за Европейския корпус за солидарност

Момчил Неков
Снимка: БГНЕС


Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност. Когато бъде приет кодекса за корпуса, тогава и той ще заработи реално. Очаква се това да стане през лятото на 2018-та година.  Започна обаче вече регистрацията на специална платформа, създадена от Европейската комисия, на която могат да се записват желаещите за доброволци и когато кодекса на Европейския корпус за солидарност бъде приет тези доброволци да се включват в различни мисии на територията на целия Европейски съюз. Над 57 000 младежи от цяла Европа са се регистрирали до момента на сайта, а от програмата могат да се възползват 4 милиона млади европейци. Условията – възраст между 18 и 30 години. След приключване на процеса на регистрация участниците в Европейския корпус за солидарност могат да бъдат поканени да се присъединят към широк кръг проекти, например – възстановяване след т природни бедствия, помощ в центрове за бежанци или почистване на растителност в гори, за да се предотвратят пожари.

„Европейският съюз поставя силен акцент върху доброволчеството и принципите на солидарност“, заяви Ленка Здрахалова, главен експерт отдел Еразъм+ и младежки политики в Европейската комисия:

Европейската комисия иска да даде много повече възможности на младите хора да се изявят чрез създаването на Европейския корпус за солидарност. Идеята е да има една платформа и на едно място да са всички въпроси и всички отговори за това по какъв начин можеш да изявиш своята солидарност като млад човек и да прецениш доколко можеш да участваш, колко е по силите ти. Тази платформа има за цел да не дава възможност да бъде казвано: „Не знам как, не знам къде мога да помогна“, защото това е една от водещите причини младите хора да не се включват като доброволци.

Според евродепутата Момчил Неков от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите от доброволческия труд има и икономически ползи:

3% е БВП, който се създава от доброволци в целия Европейски съюз. Всяко евро, което е инвестирано в доброволчествовръща в националните бюджети 5 евро. По този начин ние стимулираме хора, които освен, че създават добавена стойност, те създават добавена стойност и за тях, като натрупват лични умения. В същото време чрез Европейския корпус за солидарност могат да посещават други държави членки. Например българин може да отиде в Италия за 6 месеца, да научи език, да придобие основни умения в определена област. Не бива да разбираме доброволческата дейност само при бедствени ситуации.

Според Неков през последните години се забелязва тенденция на намаляване броя на активните доброволци в Европейския съюз, за това Европейския парламент и Европейската комисия са предприели инициативи, които да направят доброволческия труд привлекателен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!