Йотингер: Обвързването на еврофондовете със спазването на демократичните ценности не е инструмент за политически натиск

Европейската комисия представи проекта за финансова рамка на ЕС за следващия седемгодишен отчетен период от 2021 до 2027 г. Въпреки излизането на Великобритания, новият 7-годишен финансов план е по-голям от настоящия. А именно Брекзит дълго време се посочваше като основната причина за увеличаване на националните вноски в общия европейски бюджет.

Както можеше да се очаква, финансовата рамка предизвика сериозен отпор. От една страна Холандия, Австрия, Дания и Швеция не желаят да внасят повече в общия бюджет. От друга страна недоволни са и източноевропейците заради предвиденото намаляване на средствата за селскостопанска политика и за кохезия, т.е. фондовете, които помагат на страните да сближат икономиките си.

И още нещо буди недоволство: предвиденото обвързване на изплащането на евросредствата със спазването на принципите на правовата държава. Това породи остри коментари, като този на унгарския външен министър Петер Сиярто, който определи механизма като "изнудване". Защо се стига до приемането на този нов подход? Аргументите са на еврокомисаря за бюджетната политика Гюнтер Йотингер: Европейската комисия отговаря за правилното изразходване на парите на данъкоплатците. Инвестираме в строителство, в инфраструктура, и не е изключено да има спор. А спорът често води до корупция. В тези случаи ние трябва да можем да изискаме обратно средствата. Така че трябва да сме сигурни, че съдиите са независими в решенията си, че има разделение на властите, че съдилищата работят обективно, а не са подложени на натиск. Затова независимата съдебна система за нас е от първостепенно значение, защото така данъкоплатците ще знаят, че в случай на корупция и злоупотреба парите ще бъдат върнати.

Освен Унгария, и Полша се обяви срещу предглагания механизъм за обвързване на европейското финансиране със спазването на демократичните ценности на ЕС. Според еврокомисаря Гюнтер Йотингер обаче не става дума за инструмент за политически натиск: 
Можем да посочим десетина критерия, които да опишат същността на правовата държава. И ако при проверка установим, че тя е застрашена, ще можем да поставим под съмнение основанието за изплащане на европейските средства, което от своя страна да доведе до жалба пред Европейския съд.

Правовата държава е основен принцип в ЕС, записан в Римските договори. Според Йотингер дефиницията е съвсем ясна. Не е ясно, кой и как ще определя, дали върховенството на закона е гарантирано. Въпреки това комисар Йотингер смята, че новият механизъм е важен. 
Изборът на съдия, капацитетът на работа на един съдия, разпределението на делата в съда, възможностите за обжалване на съдебно решение и условията за подаване на жалба пред Конституционния съд - всичко това има отношение към спазването на принципите на правовата държава. Така че ако в отделни случаи ЕК откаже еврофондове, казусът ще се разгледа от Европейския съд.

Във финансовата рамка, предложена от Европейската комисия, кохезионните фондове ще бъдат съкратени с около 7%. Освен това финансовата помощ по кохезионната политика вече няма да е подчинена само на БВП на глава от населението. В определянето им ще се включат и други индикатори, като например нивото на младежката безработица



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!