Въвеждане на еврото (обобщение)

Борисов: Това не е искаш или не искаш

„До юни месец България ще кандидатства за „чакалнята“ на еврозоната“. Това каза пред чуждестранни журналисти в средата на януари в София финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов обяви на 26 април, че страната ни ще кандидатства до една година. „Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш, в присъединителните договори сме поели ангажимент да го въведам“, каза още министър-председателят.

Опозицията изрази съмнение, че с въвеждането на еврото хората ще обеднеят значително.

Според Борисов темата тепърва ще се разисква на среща на финансовите министри от страните-членки на ЕС.  

Петър Андронов: Всичко се контролира

Предаването „Преди всички“ на БНР потърси за коментар Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

"Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната, отдавна са изпълнени. Но уви, за съжаление, това не са всички изисквания – вече има и нови, които, макар и неформализирани, стоят много сериозно на масата. Те са свързани с други теми, които не са само финансови". Това каза пред Диана Дончева председателят на Асоциацията на банките у нас.

"Така че, макар и финансово да изглеждаме в добра кондиция и да сме готови да влезем, политически също – имаме като че ли най-добрата диспозиция за всичките години, откакто сме в ЕС, все пак трябва да сме умерени оптимисти, да сме предпазливи, за да не създаваме излишни високи очаквания".

Петър Андронов прогнозира, че до края на годината лихвите ще останат на сегашните си нива:

"Бидейки във валутен борд, ние зависим от политиката на Европейската централна банка, а тя ще започне повишение на лихвените равнища, когато се увери, че има инфлация в еврозоната по-висока от 2% и то устойчиво. Тоест, ние наблюдаваме индекс, индикатор, който е даже извън нашата юрискдикция, и от него можем да съдим какви действия предстои да предприеме ЕЦБ. Накратко най-вероятно, съдейки по досегашните стойности на инфлацията, на растежа в еврозоната, на безработицата, на растежа на заплатите, по-вероятно е до края на годината наистина лихвите да останат на сегашните нива, но с все по-голям и нарастващ потенциал за корекции нагоре през следващата година от ЕЦБ. Такова е консенсусното очакване на всички на международните пазари".

Тенденция на увеличаване на спестяванията в евро не се регистрира, българите правят това в периоди на нестабилност, посочи още Андронов. При влизането ни в еврозоната няма да има загуби на спестяванията в лева, защото ще запазим сегашния фиксиран валутен курс и те ще се трансформират по него, поясни банкерът:

"Същият този валутен курс ще е курсът, с който ние, живот и здраве, някой ден ще влезем в еврозоната, тоест, сегашните спестявания в левове ще се конвертират по същия този курс в евро. С други думи, няма да загубим от спестяванията си от тази трансформация".

Запитан ще тръгнат ли цените на стоките нагоре с въвеждането на еврото и ще скочи ли инфлацията, Петър Андронов отбеляза:

"Всичко това се контролира, подготвя. Има мерки, с които се осигурява наблюдение върху цените. А и нека не подценяваме пазара! Изобщо не трябва да подценяваме пазара. Който си позволи да използва това, за да закръгли и мъничко да добави към цената си, скоро ще бъде изхвърлен от пазара. Нека да имаме малко доверие и на натрупания опит и на знанието, което е събрано. То не показва никакъв сериозен инфлационен потенциал".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!