За справедлива и сигурна Европа (обобщение)

За бъдещето на справедлива и силна обединена Европа, реализацията на младите хора в Стария континент и скъсяване на дистанцията между богати и бедни, работят европейските институции и техните специалисти.

Съхраняване на личните данни

От 25 май всички европейски държави трябва да започнат координирано събиране, съхраняване и обработване на информация за пътниците при полет от, за и в Европа. С директива, гласувана от Европейския парламент преди 2 години, личните данни се превърнаха в инструмент за предотвратяване, разкриване и разследване на терористични престъпления. По този начин вашите име, адрес, телефон, маршрут, багаж и дори номер на кредитна карта бяха поставени в услуга на сигурността. Причината – нарасналият брой граждани с европейски паспорт, които се връщат от Близкия Изток след обучение и посвещение в каузата на „Ислямска държава“.

 „Сигурността на една държава-членка означава сигурност за всички нас”, коментира комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос при гласуването. 

„Вътрешната сигурност е от национална компетентност, но тероризмът не се ограничава в рамките на националните граници. За това се нуждаем от промяна в мисленето да подобрим споделянето на информация.”

Системата обаче няма как да заработи ефективно, тъй като към момента тя е част от националното законодателство само на три европейски държави. А това означава липса на оперативна съвместимост. За целта Еврокомисията финансира и подпомага изграждането на звената по места.

В България в края на миналата година заработи специализирано звено към ДАНС.

По-голям избор за хората

Междувременно Бюрото на Европейския парламент в България започна младежки дебати в академичните центрове под надслов „На къде отива Европа?“. Целта на дискусиите е да се обсъдят с младите хора предизвикателствата пред Европейския съюз в средносрочен план и да бъде дадена платформа на младите хора да изразят своите виждания и очаквания за бъдещото развитие на европейския проект, посочи Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

„Целта е да срещнем нашите членове на Европейския парламент, българските депутати и експерти, и най-вече младите хора, за да могат да обсъдят какви са настоящите проблеми пред Европейския съюз… ЕС се развива и трябва да се променя в различни насоки. Точно това е една от целите – да очертаем какви са необходимите промени, които да настъпят в Европейския съюз“.

Една от темите на дискусиите е излизането на Великобритания от Европейския съюз. С младите хора се обсъжда и многогодишната финансова рамка като приоритетен въпрос пред Европейската комисия и Европейския парламент. В центъра на дискусиите е и приоритетът на българското председателство на Съвета на ЕС, свързан с приобщаването на страните от Западните Балкани, както и предстоящите през 2019 година избори за Европейски парламент, заяви Теодор Стойчев. 

Първият форум на тема „На къде отива Европа?“ се проведе в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Каква Европа искат свищовските студенти след евроизборите през 2019 година?

Справедлива Европа, достъпна за всички, да сме равноправни, да няма разделение, по-добро правосъдие….Всъщност по-голям избор на хората, реален избор, а не поставени неща.

По-икономически развита! Европа, която да намали разликата между бедни и богати.

Една по-справедлива Европа, в която да има закони и права за всички и най-вече те да се спазват.

Като ни дадат повече възможности да се реализираме в нашата страна, а не в чужбина. Да няма корупция“.

В началото на 2019 година резултатите от всички срещи ще бъдат обобщени на младежки форум, който ще очертае очакванията на младите българи за изборите за Европейски парламент през май същата година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!