Евродепутатите призоваха за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни

Евродепутатите призоваха за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни. От 2013-та година в рамките на Европейския съюз има забрана за продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни. Евродепутати подчертават, че това не е попречило на козметичната индустрия в съюза да се развие и да осигури около два милиона работни места. Въпреки това около 80% от страните по света все още разрешават изпитванията върху животни и пускането на пазара на тези продукти.

Евродепутати отбелязватоще, че съществуват недостатъци и в системата на Европейския съюз, тъй като някои козметични продукти се тестват върху животни извън общността, след което се изпитват повторно в евросъюза чрез използването на алтернативни методи и се пускат на европейския пазар. Освен това по-голямата част от съставките в козметични продукти се използват и в много други потребителски и промишлени продукти, например лекарства, перилни препарати и други химикали, както и храни, и следователно може да са тествани върху животни по различни закони.

Според специалното проучване на Евробарометър 89 на сто от гражданите на Европейския съюз са съгласни, че той следва да работи повече за насърчаването на по-голяма осведоменост относно важността на хуманното отношение към животните на световно ниво. Сирпа Пиейтикайнен е финлански евродепутат от ЕНП е един от авторите на необвързващата резолюция, която беше приета с 620 гласа „за“ срещу 14 „против“ и чрез която се настоява световна забрана на козметични продукти, тествани върху животни:

Първо искам да започна с фактите. А те са че тестването на нови козметични продукти върху животни са опасни, скъпи са и не на последно място са неефективни. И в повечето случаи дават нереални резултати. Искам да кажа и още нещо за повечето случаи, в които се използват животни за тестове на козметика. Съвпадението между раздразненията на кожата при животните и при хората, предизвикани от тестове на козметика е едва около 40 % от случаите. Т.е. ако вие тествате козметичен продукт върху зайци означава, че той е приложим за зайци, но не и за човешки същества.

В дебата се включи и Елжбета Бенковска, европейски комисар с ресор „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия“:

Доброто отношение към животните е изключително важна тема за европейските граждани, за мен също. Значението й е отразено и в разписаните високи стандарти за хуманно отношение към животните. Една забрана е не само израз на нашата загриженост по въпроса, но и въпрос за безопасност на хората. Ние не трябва да се грижим за хората като вредим на животните. Откакто в Европа влезе в сила забраната за изпитания на козметика върху животни нашето производство продължава да е номер едно в света. Това се отразява и на трети страни. Трудно е да се прецени цялостното въздействие, но нашата стъпка вдъхнови много други страни в света. Бихме искали максимален брой държави да последват примера ни. За съжаление не всички наши търговски партньори последваха примера ни. Трябва да помислим какво да бъде отношението ни към вносните козметични продукти.

За да работят за световна забрана както на тестването на козметични продукти върху животни, така и на търговията с козметични съставки, изпитвани върху животни, евродепутатите призовават лидерите на Европейския съюз да използват своите дипломатически мрежи, за да създадат коалиция и да пристъпят към сключване на международна конвенция в рамките на ООН. Забраната трябва да влезе в сила преди 2023 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!