Интернет за всеки

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел , обясни целта на проекта на Европейската комисия "Интернет за всеки".

"Бихме искали във всяка една област в Европа, за всички граждани да има достъп до интернет, който да позволи да се развивавт регионите, да бъдат създавани нови услуги, да се привличат инвестиции, а гражданите да усетят ползата от новите технологии"

На 15 май  ще станат  ясни общините които са кандидатствали по проекта Уай Фай фор Ю".  На страницата на Европейската комисия вече са активирани всичките 24 официални езика.

Часовник  отброява дните, минутите и секундите до дататата 15 май.  На онлайн платформата към момента са се регистрирали над 7 000 общини от цяла Европа, 193 от тях са от  България.

В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани първите 1000 общини чрез специален алгоритъм.

Изключително важно е общините заедно с операторите да могат да разгледат предварително техническите спецификации. Дадено е време до 15 май за подготовкта. Реалното кандидатстване е на 15 май. Системата е чрез раздаване на ваучери, фиксирана е сумата от 15 хиляди евро за община.

Общините сами ще определят  обществените места на  тази свързаност, която да позволи по-голяма видимост , удобства за хората и достъп до публични услуги. Това ще даде тласък на бизнеса в района и на партньорнства с други региони.

"Може да бъде болницата, библиотеката, парка или някоя друга историческа забележителност. Това е една прекрасна възможност общините в България да бъдат познати в други страни от Европа и по същия начен България да бъде видима в други сържави членки на ЕС. Това ще подобри  общуването между хората. Ще бъдат създадени конкретни връзки между бизнеса и възможностите за развитие.

Избраните общини на 15 май ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност 15 хиляди евро.

Ако общината не е селекционирана в рамките на първата покана от 1000 ваучера по 15 хиляди евро, тя може да кандидатства в някои от 4-те следващи покани. Техния брой до 2019-та година ще бъде 5. Това означава, че със сигурност в България в рамките на тази първа покана 15 общини ще бъдат селекционирани", съобщи Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!