ЕП настоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика

С приетия доклад Европейският парламент подчертава необходимостта от финансова подкрепа и запазването на субсидиите и на местните породи.
„Необходим е нов подход към овцевъдството и козевъдството в Европейския съюз заради по-малкото средства в новата Обща селскостопанска политика и евтин внос. За тези сектори е необходима европейска и държавна подкрепа“ - заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите към Европейския парламент Момчил Неков в пленарната зала по време на гласуването на доклада.
„Секторите овцевъдството и козевъдството имат хилядолетна история в Европа. Същевременно обаче на европейския пазар присъстват все повече овчи продукти от страни като Австралия и Нова Зеландия, затова секторът овцевъдство трябва да бъде изваден от едно бъдещо споразумение с тези страни, защото европейските производители няма да са конкурентноспособни“ - допълни Неков.
Той призова българските производители на овчи и кози продукти да защитят географски указания и защитени наименования за произход с цел повишаване на тяхната привлекателност. Предложи и въвеждането на термина за качество „планински продукт“, което се очаква да стане в България в близките месеци, тъй като това е инструмент за осигуряване на по-добра видимост на продукта и по-информиран избор на потребителите.
Евродепутатите подкрепиха предложението на Момчил Неков да се осигури по-голяма подкрепа за младите земеделски стопани и за новите участници както чрез преки помощи, така и чрез политиката за развитие на селските райони в съответствие с националните политики. Значителното застаряване на животновъдите в секторите овцевъдство и козевъдство е сред основните предизвикателства за запазването на жизнеспособността на селските райони и обезпечаването на продоволствената сигурност в Европейския съюз.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!