Нова сделка с потребителите

Снимка: БГНЕС

Българското европредседателство постави началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки, обяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова. На България се разчита да постави силното начало на преговорите, които този месец ще започнат навсякъде в страните-членки.

Конференцията в София беше посветена на новия законодателен пакет на Европейската комисия - "Нова сделка с потребителите".

Новият план от мерки е разработен след проучване на политиките за защита на потребителите и се основава на по-слабата им позиция в сравнение с производителите, коментира Вера Йоурова: 

"Искаме потребителите да усетят справедливия Европейски съюз в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и изпитване на качествата на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки. Така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове, и в България и в другите страни. Тогава, може да се проведе и диалог с производителите по причините за тези двойни стандарти. Ако те не могат да го обяснят, тогава отговорният орган трябва да образува производство срещу тях.

Относно сроковете на преборването на тези практики, усилията вече са стартирали. Имаме и резултати. През тази година има три марки, които въвеждат подобрения в рецептите. Също така, определени търговски вериги прилагат контрол при зареждането на определени стоки в складовете си".

Общият законодателен пакет предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество - и хармонизиране на санкциите, посочи Йоурва:

" Новите правила ще бъдат силни. Трябва да хармонизираме санкциите иначе няма логика, ако една и съща нелоялна практика се наблюдава в пет държави, в три от тях санкциите да са високи, а в две от тях - да са ниски. Това ще позволи на търговеца да подбира държавата, където да извършва нарушението. И благодарение на хармонизацията ще преустановим практиката евтино да се лъже".

А министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че България ще подкрепи всички тези усилия на Европейската комисия:

"Политиката за защита интересите на потребителите е приоритет на Българското председателство - придвижването на темите и най-вече "Новата сделка с потребителите". Искам да Ви кажа, че мерките, които се предлагат от Комисията, ако бъдат приети, това ще доведе до повишаване интереса на потребителите към многофункционалния вътрешен пазар, което от своя страна ще е положително за бизнеса, както и за търговците, разбира се. За този бизнес, който е коректен, за този бизнес, който е извън сивата икономика. Сигурен съм, че това, което се предлага от Комисията ще е положително, както за потребителите, така и за бизнеса".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!