Европолитици търсят съвети от младите за бъдещето на Европа



Послания от младите към правителството за мястото на България в Европа потърсиха по време на публичен дебат еврокомисарят Мария Габриел, министърът за Българското председателство Лиляна Павлова и депутата от Европейския парламент Искра Михайлова. И това се случва на фона на предложената нова финансова рамка, която предлага на всяка страна член да определи своята скорост. Евродепутатът Искра Михайлова:

Ако си спомняте, председателят на Европейската комисия Юнкер предложи вариантите за различните скорости за страните членки. Реагираха страните-членки, реагирахме и ние в България. Не ни се харесва да бъдем на различна скорост. Искаме всички да бъдем еднакви бързи, еднакво конкурентноспособни и целият Европейски съюз. Сега обаче, с предложената финансова рамка след 2020-та година, Европейската комисия предлага на всяка страна-член да определи своята скорост. Да реши дали ще се прави това, което винаги е правила, познава си го, ясно й е, тромаво. Или да използва целия потенциал на Европейския съюз, с ресурса за иновации и изследвания и дигитализация. С ресурса за защита на външните граници и сигурността, с ресурса, определен специално за младите хора, които откриват нови възможности. Това предстои като решение на българската държава. 
В Европа има недостиг от 350 хиляди ИТ специалисти и този недостиг ще расте. След 2020 г. 90 процента от работните места ще изискват основни цифрови умения, а днес 44 на сто от европейците нямат основни цифрови умения. За нас това е голямо предизвикателство, коментира еврокомисарят Мария Габриел и призова младите хора да обръщат внимание повече на европейските програми. 

Само след месец стартира новият ни пилотен проект „Цифрова възможност“. Даваме възможност на между 5 и 6 хиляди студенти в цяла Европа да направят платен четири-пет месечен стаж в областта на новите технологии. Целта е да привлечем студенти, които не са само ай ти специалисти. Аз много бих се радвала да имаме повече студенти от социалните и хуманитарни науки. Първите предложения вече са на нашия сайт на Европейската комисия. Имаме над 150 оферти. Ние, като Европейска комисия, ще осигурим финансиране с около 500 евро на самия стаж. Седмицата на програмирането- всяка година октомври месец провеждане такава доброволна инициатива. Моята амбиция до 2020 година да се включат тази инициатива 50% от училищата в цяла Европа. 
Еврокомисарят се спря на възможностите на изкуствения интелект, цифровизацията на индустрията. Която е източник на икономически растеж и шанс за по - малко бедност, и различия между регионите. Според младите хора на срещата обаче европейското включване и шанс за по-малко бедност би имало, ако в страната ни няма корупция. 

Дигитализацията ми е интересна тема, която седя с голямо удоволствие. Примерно, ако аз не се интересувам от тази тема, нямаше да разбера за тях. Тоест, младите хора не са запознати с това какви възможности имат. Нужна ни е реформа на образованието, свързана с креативността, с въображението. С гъвкавостта на младите хора. Всичко, което се различава от машиналността, която в момента използва образованието. Нито цифровизацията, нито справянето с лошите пътища и каквото и да е може да се осъществи, докато в България има корупционни практики, тъй като парите за тези проекти и всички тези подобрения отиват в нечий джоб.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!