Европа трябва да намери правилния начин за интеграция на бежанците

Илхан Кючюк

Миграционната политика на ЕС се развива в посока на укрепването на външните граници, работата с държавите на произход и транзитно преминаване, управление на миграционните потоци и стимулирането на интеграцията на гражданите на трети държави.

Всички кризи, в които ЕС е изпадал през последните десетилетия, се дължат на липсата на превантивна политика. Сега Европа иска да постави на дневен ред реалната ситуация с бежанците, които със сигурност ще предпочетат да дойдат в Европа, е мнението на евродепутата от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.

Европа е най-сигурният континент, Европа е най-богатият континент, Европа е континентът с най-високи демократични стандарти, тоест бежанците няма да престанат да идват в Европа. Въпросът е Европа да намери правилния механизъм за интеграция на тези хора, защото ако не намери правилния механизъм, означава да се гетоизира. На европейско ниво могат да се направят много общи политики, общи регулации. Но истинската, същинската интеграция се случва на локално ниво и затова хората от Европейския парламент трябва да чуят исканията на местните власти. Най-силният инструмент на интеграцията е тези хора да намерят своето място в демократичните общества на ЕС. В противен случай те няма да имат шанса да разберат това гражданско и цивилизационно пространство, което им предлага ЕС.

В ЕС живеят 20 милиона граждани на трети държави, които съставляват 4 % от населението на Съюза. Мерките за преместване и презаселване, приети в отговор на бежанската и мигрантската криза, подчертават нуждата от осигуряване на подкрепа за държавите членки, които имат по-малък опит в интеграцията.

Ако може в страните от т.нар. Арабски свят да се осигури мир – задача, която в близките години не се вижда как ще се случи. Не е и най-правилният начин да затворим границите си, когато има бедстващи хора, когато са гонени от война, от екологични бедствия и от екологични катастрофи. Редом с това Европа има нужда и от млада и активна работна ръка, тоест  Европа трябва да се подготви, за да играе ключова роля през следващите години, а това да става не само на думи и на политически декларации, а да се предприемат реални действия.

Една от идеите на ЕС, по която се работи активно от години, е да се намери правилният подход за финансиране на африканските държави, за да могат те да осигуряват по-добър жизнен стандарт за населението си, допълва Илхан Кючюк.

Всяка година в Европейския парламент се провеждат редица конференции за диалог между европейските институции и представителите на Африканските държави. Нашата идея е как Африка може да бъде включена активно в този процес и как един континент, който безспорно е много богат да успее да запази своите залежи и своето културно наследство и в същото време чрез европейски средства да се стимулира и икономически растеж, за да може да има мир и стабилност в тази част на света.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!