Дигитална Европа беляза и българското европредседателство

Три големи „дигитални събития" бележат българското европредседателство. 

През март бе голямата конференция, посветена на киберсигурността. През април погледнахме към обучението в дигиталната сфера, а на 26 и 27 юни предстои Webit фестивалът. Тогава София ще стане дигитална столица на Европа. За да е съществен приносът на страната ни за единна, силна и дигитална Европа, е необходимо тези прояви да продължат, смята евродепутатът Петър Курумбашев, който е докладчик по темата за киберсигурността. Той се надява:

Това да не е един път във времето на председателството и да се отчетем. Ще бъде много хубаво, ако България може да бъде един от центровете за подобни дигитални срещи и в бъдеще. Т. е. част от тези неща, които се правят сега за председателството, да останат традиционни и да се правят всяка година в България.

В Европейския съюз има правила, но има много какво още да се желае в посока киберсигурност:

Например, ние нямаме все още ясно разписан алгоритъм как се реагира при обща заплаха и при обща атака към много държави-членки от страна на целия Европейски съюз. Засега тази реакция е оставена на ниво всяка държава сама си организира защитата за себе си. Или както ние бихме казали тука – всеки се спасява поединично.

В момента нито една държава–членка не може да се изправи сама пред предизвикателството киберсигурност. Страните от Евросъюза не са единни в действията си, споделя Петър Курумбашев:

Проблемът е там на ниво Европейски съюз, че често държавите – членки нямат желание да споделят информация помежду си. Оказва се, че към вас има заплаха, ама вие не си казвате. Към мене има заплаха, ама аз не си казвам. Ако работехме заедно и анализирахме заедно тази опасност, сигурно щяхме да бъдем по – ефективни. Този проблем го има и на ниво държави членки, включително и в България, когато отделните служби за сигурност нямат желание да споделят информация помежду си.

За жалост, в Евросъюза отново има държави-отличнички със собствени агенции за киберсигурност като Франция и Германия, но има и държави, които изобщо нямат такава агенция. България е в междинно положение – функциите се изпълняват от няколко агенции, които трябва да се съберат на едно място:

С това се занимава и държавната Агенция за електронно управление, и службата Борба с организираната престъпност, и ДАНС, когато е свързано с критична инфраструктура. Има един център, който е за незабавен отговор – той пък се намира към държавната Агенция за управление. Има още една служба за киберотбрана, която пък си е към министерството на отбраната. Много по – добре е всичко да бъде събрано на едно място.

В България час по – скоро трябва да бъде направена Агенция за киберсигурност, без да чакаме приемането на законодателството за Европейската агенция за киберсигурност, убеден е Петър Курумбашев. Той предупреди, че европейската ще работи на ниво държави-членки, но не и за отделните държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!