Австрия поема председателството на Съвета на ЕС на 30 юни (обобщение)

7000 гости ще участват в семеен алпийски пикник

Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции.

Под мотото "Здравей, Европа" е организиран тържественият акт, на който българският премиер Бойко Борисов ще предаде ръководството на Съвета на ЕС на своя австрийски колега Себастиян Курц.

На церемонията се очакват около 7000 гости, които ще участват на семеен алпийски пикник.

На алпийския стадион ще бъде организиран голям концерт с известни лица от шоубизнеса и състави от европейските страни, а официалното предаване на председателството ще се извърши под върха Планай, висок 1 906 метра, край местността "Приказна поляна".

Дигитална седмица

Междувременно министър Лиляна Павлова обяви, че българското европредседателство ще завърши с дигитална седмица.

Конференцията е се провежда под патронажа на комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. 

Комисар Габриел представи резултатите от проучване за жените в дигиталната ера:

"Само 37 процента от работната сила в Европейския съюз притежава основни цифрови умения,  а знаем, че след 2020-та година 90 процента от работните места ще изискват такива умения. Само 17 процента са киберекспертите-жени. Ако имаме достатъчно брой жени в информационните и комуникационните технологии, нашият анализ показва, че приносът към икономиката на Европейския съюз би се изразявал в 16 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на Съюза".

Пакет за мобилност

Директивата за командировани работници няма да се прилага по отношение на международния транспорт, което е добрата новина за България, каза пред „Хоризонт“ Курумбашев, който е, единственият български член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП.  .

"Имахме едно тежко гласуване в Комисията по транспорт, свързано с пакета за мобилност. Доброто нещо, което се прие, е да не се прилага директивата за командировани работници за международния транспорт. От друга страна, същата тази директива за командировани работници ще се прилага от първия ден, което не е добре за страната ни"

Евродепутатът коментира и разпоредбата за това, че шофьорите на всеки три седмици трябва да се прибират вкъщи.

"Следващото нещо, което се гласува, беше това че шофьорите на всеки три седмици трябва да се прибират вкъщи или на посочено от тях място, което всъщност им оставаше свободата да не се прибират в България. От друга страна, в последния вариант беше гласуван текст, в който се казва, че превозното средство трябва на всеки три седмици да се прибира в държавата-членка, където е регистрирано превозното средство. Това ми позволи да иронизирам моите колеги като ги попитам камионите при кого трябва да се връщат. По отношение на каботажа също така той се лимитира до 7 дни от целия месец, като този каботаж не може да се вземе накуп, а трябва да бъдат 48 плюс 48, плюс още 48, плюс още 24 часа ползвани. И освен това не могат да бъдат ползвани по друг начин освен, когато самото превозно средство се връща към държавата, от която е тръгнало. Т.е., ако българският камион е разтоварил в Германия, той не може да отиде в Холандия да направи каботаж, защото очевидно е, че Холандия не е по пътя между Германия и България"

Евродепутатът коментира и гласуването в транспортната комисия на ЕП.

"Постигна се един приличен резултат в Комисията по транспорт. От друга страна пленарна зала може да пререши всичко. Предстои битка сега. Дотук резултатът е 1:1. Много е трудно да се прогнозира какво ще се случи. По казуса с пакета за мобилност се постигна противопоставяне не на политическа, а на национална основа", допълни Курумбашев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!