Евродепутатът Петър Курумбашев: През изминалите шест месеца всички допринесохме името на България да се чува по-ясно и да бъде по-видима на картата на Европа


„Аз бих се въздържал от даване на генерални оценки точно три седмици преди края на българското европредседателство“, каза евродепутатът Петър Курумбашев.

Като сериозно усилие от страна на България той посочи действията в посока да се затворят преговорите по отношение на новата Европейска агенция за киберсигурност.

Като пропуск Курумбашев отчете действията по пакета „Мобилност“, където страната ни не е успяла да затвори директивите за командироване на работници и „в момента даваме възможност на австрийското председателство да води тези разговори, но Австрия е с точно обратната позиция на България и това не е добре за нас“.

Според Петър Курумбашев, поставянето във фокус приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз е силен ход на страната ни, който обаче остава без отговор.

„Това вече може да се каже, че не е по вина на България. От големите държави, като изключим Италия, не видях друга страна, която да изпитва особен ентусиазъм да се присъединяват държави от Западните Балкани“, каза евродепутатът, който обаче изрази надежда, че тази тема ще бъде с продължение от следващите председателства на Австрия и Румъния, които имат ясно отношение към региона.

„България оказа важна подкрепа на Западните Балкани в този процес. Тя построи мост между тези страни и ЕС и продължава да помага със своя опит, тъй като страната ви се подготви много бързо, за да се присъедини към ЕС. Важно е да подпомогнем страните от Западните Балкани да изпълнят условията, за да могат и те да се присъединят“, каза говорителят на Представителството на Европейската комисия в Германия Райнхард Хьонигхаус.

Най-запомнящият се момент от българското европредседателство според Петър Курумбашев е церемонията по откриването и речта на български на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Иначе всички се постарахме да представим нашата държава в тези шест месеца. Всеки един от нас е допринесъл името на България да се чува по-ясно и да бъде по-видима на картата на Европа“, допълни той.

На 20 юни в една от залите на Европейския парламент ще се проведе концерт с подкрепата на Министерството на културата, в който ще вземат участие възпитаниците на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

„Ще видите деца на 14 и 15 години, които ще представят изключително сложни изпълнения на симфонична музика - талантите на България поздравяват Европа. Ще има изложба и на учениците от училищата по приложни изкуства. Надявам се, че ще се представят по най-добрия начин и ще кажем „Ето, това е България!“, каза още Курумбашев.

Три седмици остават до края на българското европредседателство. Неговите очаквания са България да успее да затвори енергийните законодателни актове:

„Например директивата за енергийната ефективност и директивата за възобновяемите енергийни източници“, посочи Курумбашев.

"Евранет плюс" можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!