RescEU или как Европа овладява природните стигии?


Справянето с бедствията - това е едно от предизвикателствата пред Европа, за което говорим малко и само, когато е късно. Вече обаче има и изключения. За едно от тях ще разкажем с тази история, която започва така: "Тяхното искане за помощ дойде рано сутринта - около шест. След два часа първите два самолета бяха предложени от Франция. Още същия следобед те вече бяха над засегнатото място и се бореха с горския пожар". Това е разказ на един от служителите в центъра, където може да се потърси помощ при бедствие. В случая - вековна гора в Италия е обхваната от пожар, а местните спасители не могат да овладеят огнената стихия. Разказът няма как да има успешен край - хиляди декари са опустошени, а това се случва всяка година в летния сезон. И все пак - щетите можеха да са в пъти по-големи, ако не беше бързата намеса на френските спасители. Всичко това е възможно благодарение на солидарността между страните - членки, категоричен бе пред "Хоризонт" еврокомисарят по хуманитарната помощ и управление на кризи Христос Стилианидис. "Ние трябва да ускорим нашите усилия по време на българското европредседателство, за да постигнем напредък по разширяването на възможностите на програмата за подпомагане rescEU, колкото е възможно по-бързо и разбира се - преди следващите избори за Европейски парламент. Аз имах разговори с премиера на България Бойко Борисов, който споделя моята визия за това как трябва да действаме, когато Европа е изправена пред природни бедствия. Ние сме убедени, че програмата е изключително необходима и само така можем да се справим с последиците от стихиите и природните бедствия. Трябва да направим тази програма много по-ефективна, защото ние непрекъснато се изправяме пред нови природни феномени заради климатичните промени. Ако трябва да бъда честен, настоящата програма за подпомагане между отделните държави, която е доброволна, вече е достигнала своя лимит. Ние трябва да я подобрим и то възможно най-бързо", категоричен е Стилианидис.  
Предложението на Европейската комисия е за създаване на специален резерв на равнище всички държави - членки в областта на гражданската защита - механизмът  rescEU ще включва активи като противопожарни самолети и водни помпи, които
ще допълват националния капацитет. Всички разходи и целият капацитет ще бъдат изцяло покрити с финансиране от ЕС, като Комисията ще упражнява оперативен контрол върху тези активи и ще взема решение за тяхното разгръщане.
Стилианидис си спомня, че европейската помощ е изпращана дори в Съединените щати, а иначе - статистиката е категорична: между 2010 и 2014 година Европейският съюз е помогнал при овладяването на 80 кризисни ситуации, след които наводненията в Централна и Източна Европа, горските пожари в Италия, Испания и Португалия, както и на Балканите. От 2014 година е създаден механизмът за доброволно предоставяне на помощ между страните - членки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!