Медиацията като ефективна и полезна за обществото форма за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти

| обновено на 15.06.18 в 15:39


 Чрез няколко нормативни документа ЕС изпълнява политиката си  за  достъп до правосъдие извън съдебната система . Една от най- ефективните  и здравословни за обществото практики е използването на медияцията .  Особено висока е нейната полезност в разрешаването на семейни , търговски и потребителски спорове и конфликти.

 Наскоро в България се проведе първата  национална конференция  по медиация, в която участваха съдии, адвокати, прокурори, неправителствени организации. Освен, че този метод за извънсъдебно решаване на  спорове постига усещането за  удовлетвореност и в двете страни, в икономически аспект  чрез насърчаването на медиацията България би спестила 700 милиона евро, ако 50 процента от семейните и търговските спорове се решават извън съда, сочи доклад  на ЕП.

„ България има много добре обучени медиатори. Все повече съдии, прокурори и адвокати  осъзнават, че  този нов метод за решаване на конфликти в гражданската и търговската сфера, ще разтовари  сериозно  и  съдилищата. Но за да имате  напредък, са нужни усилията на всички“, заяви на  форума Мария Оливейра от Съвета на Европа.

  С тази констатация се съгласява и българският министър на правосъдието Цецка Цачева. Затова  министерството подготвя специален проект  , който има за цел широка информационна кампания сред обществото за ползата от медиацията.

В рамките на българското председателство на ЕС темата е била  коментирана и на ниво министри на правосъдието, на която страната ни е   поискала промяна на регламент Брюксел 2-А, която засяга признаването на решенията чрез  извънсъдебни спорове от  юрисдикциите в други държави-членки.

"Евранет плюс" можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!