Опасностите за работниците в селското стопанство в Европейския съюз

Снимка: europa.eu


Европейският парламент обсъди тежките условия на труд във фермите в страните членки на Европейския съюз и набеляза мерки за преодоляването им. Във фокуса на дебатите попаднаха трудовите злополуки, професионалните заболявания и ранната смърт. Бяха цитирани изследвания, според които има ракови заболявания заради използването на различни химически продукти в големи количества.

Според евродепутата от ЕНП Морейд Макгинес работата във фермите става все по-интензивна, а работещите все по-малко:

Отдавна се опитвам да поставя на дневен ред тази тема. Ще ви прочета писмото на един фермер от моята страна Ирландия, което е изпълнено с много гняв. „Европа се „храни“ с живота на 1 000 фермери годишно. Знаем колко телета и колко крави има в Европа, но не се казва колко фермери са били убити и това наистина е позорно“, пише в писмото си този фермер и твърди, че твърде много негови колеги в Ирландия загиват. Някои от тях са жертви на ужасни злополуки. Това е проблем, за който не се шуми, но се надявам да сигнализираме. Трябва да имаме ясна картина за това, което се случва в Европа. Положението в моята страна не е много добро.. Сигурно е едно – има натиск върху фермерите и този натиск се засилва в изолирани райони. Говоря за дълъг работен ден и ужасни климатични условия. При такъв стрес и преумора се случват и злополуки.

Ерик Андрю – евродепутат от Франция от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

Работещите в селското стопанство са изложени на най-много трудови злополуки, професионални заболявания и ранна смърт. Първата причина за смъртта е рака и то особено при онези, които използват най-много химически продукти. Затова и в максимална степен трябва да ускорим отпадането от употреба на такива продукти.

Втората причина са самоубийствата. Във Франция например през последните две години повече от 300 работника са се самоубили. Това са изключително високи стойности.

Според еврокомисаря за селското стопанство и развитието на селските райони Фил Хоган прилагането на безопасни условия на труд ще е добре и за бизнеса, защото всяко евро, отделено за тази цел, се възвръща:

Аз и моите колеги сме добре запознати с положението на фермерите. Зная, че тези хора трябва да работят при всякакви метеорологични условия. Споделяме безпокойството, че твърде много са злополуките и смъртните случаи. Има данни за повече от 500 души, които загубиха живота си в селското, горското и рибното стопанства. Ето защо защитата на работното място в тези области е с висок приоритет за Европейската комисия. Например има задължение да се прави непрекъсната оценка на риска от употребата на химикали, които се използват в селското стопанство. И не само химикали. Става дума също и за горива и пестициди. Има и задължение при необходимост да се осигурява безплатно оборудване за лична защита.

Фил Хоган обеща пред евродепутатите, че ще се вземат и мерки за подобряване и модернизиране на законодателството в този сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!