Последни тенденции в кибертероризма и ролята на Европол


Ролята на Европол в борбата с тероризма много бързо нарасна и се разви, с помощта на решенията, приети от ЕС и страните-членки. Европол се превърна в център на европейската борба за осигуряване на защитни сили срещу кибертероризма. Събитията от 2015 година  насам доведоха до различно разбиране на киберзаплахите и до усилие за още по-тясно сътрудничество между европейските страни и партньори - особено, когато става дума за подкрепата за Европол, отчете по време на тематична конференция в Брюксел, организиарана от евродепутата Емил Радев,  Олдрих Мартину заместник-изпълнителен директор на Европол:

"В този план беше създаден Европейски център за борба с тероризма, който има особено важни правомощия и предоставя услуги и информация на страните-членки, също така работи за споделяне на разузнавателни данни и информация. Центърът се бори с последните тенденции в кибертероризма и в терористичните мрежи."

Престъпниците използват цифрови средства,  за да атакуват критични инфраструктурни обекти по политически, религиозни и други идеологически подбуди. Но засега страните-членки на Европейския съюз не са докладвали на Европол за мащабни заплахи,  разкри Олдрих Мартину, описвайки профила на терористите:

"Вместо да се опитват да разработват собствени възможности и инструменти, престъпниците се опитват да използват съществуващите на пазара средства и да получат възможности, които те самите нямат, но вече съществуват някъде другаде, и могат да бъдат купени или откраднати. В бъдеще ефективността на кибертероризма вероятно ще се увеличи повече. Нашата стратегическа оценка на организираната престъпност, това как те изполват интернет, е резултат от това, че в момента организираната престъпност не разполага с достатъчно средства и възможности, но виждаме как джихадистите в последните години и лидери на Ислямска държава също  прибегнаха до киберсредства и развиват киберпотенциал."

Интернет се изполва основно за комуникация и пропаганда. Терористите използват кодирани съобщения през социалните медии  и е много трудно да се установи кой е отговорен за тях, както и  да се идентифицира кой стои зад тях:

"Само за  2015 година Европол е засякъл  наличието на повече  от 53 хиляди отделни случая на онлайн пропаганда. Почти 52 хиляди бяха свалени. Установени са над 150 онлайн платформи с пропагандни материали на 10 различни езика."

Допълнителното финансиране от 5 милиона евро, което получи Европол, е за декодиране на криптирана информация. В интернет форумите на Европейския съюз все повече се развиват автоматични мерки за установяване на терористично съдържание и за неговото сваляне от интернет.  Платформата "Сириус" е в подкрепа на страните -членки в интернет разследванията и им дава инструменти за анализиране на комуникацията чрез интернет, подчертава заместник-изпълнителен директор на Европол Олдрих Мартину.

 "Трябва да намалим пространството, в което могат да действат онези, които искат да ни навредят, трябва да направим живота на престъпниците, колкото се може по-труден и трябва да улесним правоопазващите органи в тяхната разследваща и превантивна дейност."

За "Евранет +": Виолета Ашикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!