Демографската криза и обезлюдяването на европейските села- проблеми и решения

Малките населени места в Европа  понасят най- тежко удара от  демографската  криза, която в много държави има опасност да прерасне в катастрофа. След падането на Берлинската стена в  много села на Източна Гремания  останаха само къщите. В Испания цели райони заприличаха на демографски пустини .  В България  по данни на Евростат за 65 години от селата са избягали над 6 милиона души. В момента 75 процента от населението е в градовете.  От близо 5000 села 500 са  без жители или само с един жител.

Росен Георгиев , кмет на село Дъбрава и инициатор за създаване на асоциация  за развитие на  българските села, очертава най- сериозните  проблеми, които десетки години не са били решавани- пътища, транспорт,електрическа и водна инфраструктура, административно и здравно обслужване, липса на децентрализация. 

Българският евродепутат Асим Адемов е убеден, че обезлюдяването на селата е проблем пред цяла Европа и този процес трябва да бъде спрян. Според него намаленият бюджет на ЕС след Брекзит, трябва да се компенсира с по-големи вноски на държавите-членки.

Ако се опрем на цифрите , връщането на качествения живот в европейските села  ще е изключително трудно. Бюджетът  за провеждане на Общата селскостопанска политика за настоящия програмен период е 957 млрд. евро. А за следващия- 2020-2027 е  365 милиарда- това е 2,6 пъти по-малко.

Евродепутатът Андрей Новаков, който беше избран наскоро за главен преговарящ  по кохезионната политика,  е категоричен,  че  парите трябва да се разпределят по нови правила - освен брутен вътрешен продукт, като критерии трябва да залегнат демографски и социален индекс, безработица и пътна инфраструктура. 

Чуйте репортажа в звуковия файл...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!