Стартира информационната интернет платформа „Ти и Брекзит“


В средата на месец май стартира проектът „ Ти и Брекзит“ - интернет платформа, която има за цел да информираза последиците и промените, които ще настъпят, след като Великобритания напусне окончателно рамките на Европейския съюз. По думите на неговия създател евродепутатът от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк целта на сайта е не просто да предоставя информация, но и да насочва българските граждани, работещи и учещи във Великобритания, когато имат неясноти, относно правата им. "Ти и Брекзит" събира всички стратегически документи и същевременно дава възможност за изпращане на въпроси, касаещи трудовите и образователни права на българските граждани. 

По думите на Илхан Кючюк около 3 милиона и половина европейски граждани живеят във Великобритания, а около милион и половина британски граждани живеят в други страни, членки на Европейския съюз и това е една от чувствителните теми, по които се говори в рамките на Евросъюза.

Наскоро се върнах от Великобритания и там разговарях с много наши сънародници. Те имат притеснения и те са породени от голямата им неяснота от страна на великобританското правителство. Не се дава никаква информация, още повече, че правителството няма твърда позиция по това какъв Брекзит иска да постигне. В Консервативната партия има огромен разлом, лейбъристите не поддържат линията за оставане на Великобритания в ЕС и единствената политическа сила, която защитава идеята за втори референдум е Либерал демократическата партия. Тава създава един огромен административен, правен и политически хаос във Великобритания.

Другият проблем, според Илхан Кючюк е, че България няма утвърдена стратегия за работа със своите граждани, живеещи в чужбина.

Посолството във Великобритания е пригодено за работа с 20, 25 000, 30 000 максимум, колкото са били българските граждани преди 15-20 години. Там вече живеят 250 000. Тоест на нас ни трябва една по-адекватна стратегия за работа с българските граждани в чужбина. Това изисква по-голяма дипломатическа подкрепа, административна ,политическа подкрепа, за да можем да осигурим в тези неясни времена за българските граждани най-малкото информация.

Информационният сайт „Ти и Брекзит“ е разделен на три части – първата е за въпроси, където експерти ще дават отговори на зададените въпроси, втората част дава обща информация за процесите, свързани с Брекзит.  Третата част на сайта е отредена за публикуване на всички актове, които са част от големия разговор за излизането на Великобритания от ЕС, казва Илхан Кючюк:

В разговорите в Европейския парламент винаги сме поставяли реципрочността, извеждайки на преден план гражданските права, както на българските граждани и европейските такива, така и на гражданите на Великобритания, които живеят в европейските държави. Това е много съществен елемент от общия разговор за Брекзит и от споразумението, което  трябва да се постигне, защото има и дълбок социален елемент, освен икономически. За мене е изключително важно Европа да остане един отворен континент, както и Великобритания да остане една отворена държава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!