Емил Радев: Българското европредседателство заслужава отлична оценка

Дългоочакваното първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз приключи. Страната ни бе домакин на 284 събития, за които пристигнаха 35 хиляди делегати, а всичко случващо се бе отразено от над 4000 журналисти от цял свят. В рамките на председателството се проведоха 12 неформални Съвети на министрите. А за техническото осигуряване и сигурността на срещите се погрижиха 2000 полицаи, охранители и служители.
„През последните шест месеца България е показала, че по нищо не отстъпва от останалите държави членки на ЕС. Пророците, които смятаха, че това ще е едно неуспешно председателство сгрешиха много. Българските граждани оцениха усилията на правителството и според последното проучване 81% смятат, че България се е справила много добре или по-скоро добре със задълженията си по време на европредседателството. България успя да получи сериозна видимост по темите и приоритетите, които си постави. Успяхме да постигнем амбициозната задача, да градим мостове и да бъдем медиатор, който води конструктивен диалог и да сме резултатно ориентирани… Можем, да заключим, че европредседателството беше максимално добре организирано и заслужава отлична оценка…“ – каза специално за Евранет, евродепутатът Емил Радев и изложи голяма част от темите, по които е работено и са постигнати добри резултати.
Още за равносметката от свършената работа, какво успяхме да направим и защо за нас българско европредседателство е успешно? – чуйте от цялото интервю с г-н Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!