Петър Курумбашев: Необходими са повече пари в следващия европейски бюджет за научни изследвания, които да намалят замърсяването на въздуха от транспортния сектор

Петър Курумбашев
Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха е огромен проблем за Европа. Всяка година стотици хиляди души на Стария континент умират заради мръсния въздух. Лошото качество на въздуха уврежда здравето на 85 процента от жителите на европейските градове. Въвеждането на екологично чисти технологии в транспорта е възможност за намаляване на замърсяването. По тази тема Европейската комисия работи заедно с предприятието "Горивни клетки и водород". То, заедно с бизнеса и научните среди, подпомага разработването на технологии без вредни емисии, като водородни автомобили. Изпълнителният директор на предприятието Барт Биебуйк посочва:

Тази технология е абсолютно чиста, тъй като единствения отпадъчен продукт при работата на двигателя е водата, което е добре за околната среда. Трябва да се работи по темата за чистите технологии, защото статистиката показва, че годишно в Европа от лошия въздух умират над 500 хиляди души. Ако говорим за климатичните промени - темата също е важна, защото транспортният сектор е един от най-големите замърсители. Секторът произвежда над 25 процента от емисиите въглероден двуокис. Затова трябва да работим за намаляване на замърсяването от транспортния сектор.

За това призовава и евродепутатът Петър Курумбашев:

Работа на Европейския Парламент е да гласува повече пари в следващия бюджет на ЕС, за да има повече пари за научни изследвания. На национално ниво трябва да се мисли как да се стимулират покупките на подобни превозни средства. В началото и частните, и общинските и държавните компании трябва да бъдат подпомагани.

Подобни стимули за потребителите при покупка на екологично чисти автомобили има във Франция и Румъния. В момента в България няма зарядни станции за водородни автомобили. Целта е до 2025 г. да бъдат изградени 10, казва Ангел Попов - заместник-министър на транспорта.

400 хиляди евро са предвидени за Българската академия на науките за разработки в областта на тази технология. 

А най-добрият начин да се усетят ползите на технологията е тя да се използва в градския транспорт, казват Барт Биебуйк и Петър Курумбашев:

За Европейския съюз подкрепяме производството на над 350 водородни автобуса. 50 вече са доставени. Това е един от начините гражданите да усетят ползите водородната технология.

Без вредни емисии и без шум автомобилът побира 5 килограма водороди се зарежда за около пет минути. Разстоянието, което може да изминете с едно зареждане е 500 километра.

Не е проблем да работи при ниски температури от -20 -30 градуса, защото при реакцията между водорода и кислорода освен електричество се произвежда и топлина. Цената на един водороден автомобил е с 10-15 хиляди евро повече, отколкото дизелова или бензинова кола, казва Биебуйк. 

Предимството е, че може да пиете вода от резервоара, тъй като отпадният продукт е водна пара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!