ЕС с мерки за безопасност на храните и срещу двойния стандарт

Един от приоритетите на Европейската комисия, който ще бъде заложен в новата многогодишна финансова рамка, е безопасността на храните.

Предвиждат се различни програми, заяви европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Безопасността на храните се отнася до всички проблеми, свързани с контрола на качеството. Целта е да се насърчи реформата в този сектор и да се ускори производството на по-здравословна храна, да се предотврати навлизането на замърсители в нашата храна, да се противодейства на болести, свързани с растения и животни, които могат да повлияят на здравето на хората. Също така да се обърне внимание на регулационната рамка на пазара.  Следващата стъпка е новата селскостопанска, която включва две теми – как да редуцираме използването на различни химикали, за да защитим нашите посеви и как да насърчим селскостопанската индустрия да произвежда по-здравословна храна, обясни еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните.

Комисар Андрюкайтис не пропусна да коментира и двойния стандарт на храните.

Някои политици използват двойния стандарт при храните. И по този начин искат да внушат, че има разграничение между Изток и Запад. Те искат да кажат, че защитават националния интерес,  борят се срещу западните страни и брюкселските бюрократи. Те лъжат. Защото цифрите показват, че двойния стандарт при храните съществува във всички страни. Това ни позволява да представим обща методология за да следим тази ситуация. Сега предлагаме нов договор за потребителите, окуражаваме производителите да следват своя кодекс на поведение, както и да въведат свои мерки за регулация. Тези предложения са представени на съвета и се очаква да бъдат финализирани. Новата методика за тестване на качеството на храните в ЕС е изработена от Изследователския център на Европейската комисия. Тя ще ни даде възможност да разберем какво се случва на пазара, обясни Андрюкайтис.

Българският евродепутат от ГЕРБ-ЕНП Владимир Уручев подчерта, че в следващата многогодишна финансова рамка се предвиждат повече средства за иновации и изследвания.

В селското стопанство три или четири пъти дори е повече сумата, която се предвижда за този вид иновации. По-важното е, че има нагласа в целия Европейски съюз, в политическите семейства, парите за иновации да се повишат. И това си заслужава, категоричен е Владимир Уручев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!