Двойно повече средства за иновации отделя Европейската комисия

иновации

100 млрд. евро ще отдели Европейската комисия за иновации през следващите 7 години. В сравнение с предходния период средствата са увеличени с 50%. 97,6 млрд. евро ще бъдат предоставени за "Хоризонт Европа" - продължение на инициативата "Хоризонт 2020" и 2,4 млрд. евро за ядрената програма за научни изследвания "Евратом".


Очаква се "Хоризонт Европа" да генерира нови и повече знания и технологии, да насърчава научните постижения и да има положително въздействие върху растежа, търговията и инвестициите и значителното социално и екологично въздействие.

Програмата "Евратом", която финансира научноизследователската дейност и обучението по въпросите на ядрената безопасност, сигурността и радиационната защита, ще се фокусира в по-голяма степен върху приложения, които не са свързани с енергетиката, като здравеопазването и медицинското оборудване.

Като част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София се проведе „Иновативна седмица на предприемачеството - Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите“. Конференцията на високо равнище имаше за цел да повиши осведомеността относно финансовите инструменти сред държавите-членки на ЕС и европейските граждани.

Чуйте повече за видовете иновативни проекти, които може да бъдат финансирани, от Жан-Ерик Паке - генерален директор на Дирекцията за изследвания и иновации на Европейската комисия и Костадин Костадинов - съветник на министъра на образованието и науката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!