Европейските институции обмислят мисия у нас за проверка на хуманното отношение към животните

Снимка: БГНЕС


Комисията по петиции в Европейския парламент обсъди петицията на 18 неправителствени организации от България, с която се търси съдействие за продължаване на действията по резолюция от 2012 г., предвиждаща създаване на законодателна рамка за домашните и бездомните животни у нас. Петицията представиха Марта Георгиева, общински съветник в столицата, и Габриела Пападопова от коалиция "На ти с природата". 
Председателят на Комисията за петиции Сесилия Викстрьом посочи, като последващи действия, изпращане на писмо по темата до еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис както и до интергрупата за развитие към Европейския парламент. Ще бъде изпратено и писмо до Европейската платформа за хуманно отношение към животните и към българските отговорни за това институции. 
"Още по-важното - изпращане на писмо до българската агенция по безопасност на храните и до министъра на земеделието и храните, с което да попитаме какво е свършено до този момент. В отговор, който те изпратиха на предишно наше писмо от 2017 година те отговориха, че решаването на проблема със защитата на бездомните кучета е от първостепенна важност за тях. Така че ние искаме да знаем какво са свършили те оттогава насам и да ги накараме да отговорят какви мерки са предприели или не са предприели."
Сесилия Викстрьом призова за изпращане на мисия на Европейската комисия за проверка на фактите на критичните места, посочени в петицията - София, Стара Загора, Кюстендил, Варна, Разград и Ямбол.
Евродепутатът Георги Пирински подчерта необходимостта Европейската комисия да поеме отговорност за изпращането на мисия. Неговото  изказване беше подкрепено от няколко евродепутати от най-големите парламентарни групи. 
Интергрупата за благоденствие и опазване на животните към Европейския парламент препоръча, в писмо, на българските власти, организиране на редовни срещи между заинтересованите страни с цел да се работи по съвместни решения. Избран член от Интергрупата може да участва в ключовите разговори. 
Евродепутатът Светослав Малинов активно се включи в подкрепа на вносителите на петицията и получи поздравления за работата си от Сесилия Викстрьом. Ето коментарът му 
"Петицията беше подкрепена и оставена отворена с последствия единодушно, което не е обичайното състояние. Става вече традиция периодично силни български петиции дасъбират единодушно подкрепа, което, между другото, не е хубаво за страната ни, защото това са тежки, мъчителни проблеми. Сега бяха показани факти, безспорни факти за ужасно отношение към бездомни животни, включително и към домашни животни, между другото. Всички признаха, че има проблем. може би най-големият успех на петицията е, че ще се обсъжда, без да е сигурно засега, въпросът за изпращане на мисия в България.
... Самият факт, че ние не просто сме под средното равнище, а вероятно сме страната с най-големи проблеми в това отношение показва, че за нас ще е добре да се мине на минимално регламентиране на европейско ниво, защото, със сигурност, то ще бъде по-високо и по-добро от това, което в момента имаме."







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!