Евродепутатите одобриха затягане на граничната сигурност

Снимка: europarl.europa.eu


Колко близо е Европа до консенсус по отношение на реформата на Регламента от Дъблин и ефективни ли ще бъдат бъдещите „контролирани центрове“ в границите на ЕС след решенията от Срещата на върха по въпросите на миграцията и убежището - това беше една от водещите теми на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург в началото на юли, на която българският премиер Бойко Борисо  отчете успехите на Българското европредседателство  и получи похвала от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер за ефективното опазване на външната за Евросъюза граница.

На фона на тази дискусия, Европейският парламент гласува за затягане на граничната сигурност като подкрепи ново по-сторого законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това.

Идеята е за създаване на европейска система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), която ще има сходни цели с добре познатата американска система ESTA.

Според новите правила, вече одобрени от евродепутатите, пътници от държави извън ЕС, освободени от задължителни визи, ще трябва да получат разрешение преди да могат да пътуват до ЕС.

Новата система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им, съкратено ETIAS, която следва да бъде оперативна през 2021 година, ще позволява допълнителни проверки на освободени от виза пътници. Тези, за които се счита, че представляват риск от гледна точка на сигурност или нередовна миграция, няма да бъдат допуснати в рамките на съюза.

Унгарският евродепутат и докладчик Кинга Гал от Европейската народна партия отбеляза:

 „ Системата ETIAS ще запълни съществуващия недостиг на информация за пътници освободени от визи, като ще позволява оценяването на риска по отношение на сигурността или нередовната миграция, преди пристигането на пътниците на външните граници. Новата система е важен принос за засилването на сигурността на европейските граждани. Следователно това е важна крачка към по-засилена и умна система за границите и сигурността“.

Граждани от повече от 60 държави и територии, освободени от задължителни визи за влизане в ЕС, ще трябва преди да пътуват да попълнят личните си данни (име, дата и място на раждане, пол и националност ) в електронен формуляр, както и данните на документите за пътуване (валидност и държава на издаване на документите), личен адрес и данни за връзка, както и първата европейска държава на влизане.

Разрешението за пътуване ще струва 7 евро - безплатно за пътници под 18 години и тези над 70 годишна възраст - и ще бъде валидно за период от три години.

Кандидатът ще трябва да информира властите за всякакви сериозни криминални присъди като тероризъм, сексуална експлоатация на деца, трафик на хора или наркотици, убийство или изнасилване, за пребиваване в определени военни или конфликтни зони или каквито и да било административни решения, които налагат те да напуснат държавата, през последните десет години.

В случаи на терористични престъпления, периодът ще бъде удължен до последните двадесет години, като ще бъдат необходими допълнителни изяснения за дати и държави на присъдата.

Всеки кандидат ще бъде проверяван автоматично във всички съответни бази данни, за да се провери дали съответния документ за пътуване е съобщен като изгубен или откраднат и дали лицето се издирва за арест. Преобладаващата част от кандидатите ще получават разрешението си почти веднага.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос приветства решението на евродепутатите:

"Системата ще укрепи вътрешната сигурност и качеството на управлението на границите на Шенген. Днес граничните служби имат ограничено време и информация, когато правят своята оценка при допускане на територията на ЕС. Те нямат предварителна информация за пътуващите без визи, особено при сухопътните граници.
Etias /ЕТИАС/ ще предостави допълнителна и по-широка възможност за оценка на риска от миграция, отколкото при граничния пункт, още преди достигане на Шенген зоната."

След одобрението от ЕП, законодателството ще трябва да бъде официално прието от Съвета на министрите и после публикувано в Официалния вестник на ЕС. Целта е системата да бъде оперативна през 2021 г.