Евродепутатите настояват да се сложи край на смъртните случаи с мигранти в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Евродепутати призоваха лидерите на Европейския съюз да покажат истинска политическа воля и да изготвят истински решения, за да се сложи край на миграционните кризи и на смъртността на мигранти в Средиземно море. Някои от политическите групи призоваха лидерите на съюза да сложат край на официалните дискусии по въпросите за миграцията и да започнат да работят по постигането на споразумение по т.нар. „дъблинска система“. Председателят на Европейският парламент Антонио Таяни също призова лидерите на Европейския съюз да продължат работата по цялостното преразглеждане на правилата от Дъблин, като същевременно подчерта, че Европейския парламент е приел ясна позиция по този въпрос, основана на солидарността:

Извънредната хуманитарна ситуация в Средиземноморието налага и незабавни действия от Европейския съюз. Проблемът не може да намери национално разрешение. Не може обаче да се разреши и чрез полемиката между държавите членки. Кавги и разправии ще доведат единствено до това да отложим решаването на проблема.

Някои групи в Европарламента допълнително подчертаха, че има необходимост от изграждане на нови европейски приемни центрове за мигрантите, пристигащи в транзитни страни. Други обърнаха внимание, че решението за разрешаване на миграционни кризи, основано на квоти и задължителни преразпределения на бежанци, просто не може да функционира, както бе доказано досега, че трябва да бъдат предложени други възможности.