Новият бюджет за иновации на Европейския съюз

евранет бюджет


"Иновативна седмица на предприемачеството" в София представи новият 7-годишен план за инвестиции в иновации на Европейската комисия. Заложените средства са в размер на 100 млрд.евро - двойно повече през новия програмен период.

Планът за финансиране на иновациите е най-амбициозният, предлаган от Комисията и предвижда 97,6 млрд. евро за "Хоризонт Европа"- продължението на инициативата за многогодишни разходи "Хоризонт 2020" и 2,4 млрд. евро за ядрената програма за научни изследвания "Евратом".

Генералният директор на дирекцията за изследвания и иновации на Европейската комисия Жан-Ерик Паке обясни целта:

„С това събитие, Европейската комисия насърчава инвестициите в научни изследвания и иновациите, за да се справи, за да се справи Европа с конкуренцията, цифровизацията и да постигне по-голям растеж. Така поставяме в сърцевината на амбицията си платформата, така че да се създаде връзка между публичното финансиране, което е важно за създаването на капацитета за научни изследвания, предоставя се финансиране, за да се гарантира че може да се съчетаят интереса на публичния и частния сектор, фокусиран върху иновациите и научните изследвания във всички сектори на икономиката. И това, което е много важно за Комисията - това да се случи във всички държави-членки“.

Специален акцент конференцията постави върху подобряването на взаимодействието между европейските финансови инструменти и инструментите на регионално, национално и местно равнище, които помагат на иновативните компании да получават по-лесно финансиране.

Заместник-министърът на Българското европредседателство Олег Петков подчерта значението на иновациите и научните изследвания за развитието на бизнеса:

„Иновациите са вратата към бъдещето, а предприемачеството е двигателят за тяхното осъществяване. Световната конкуренция е агресивна и непрекъснато се появяват все по-интелигентни решения в производството, администрацията, бита и работата. Стремежът ни да осигурим стабилно и солидарно утре за гражданите ни, ни прави по-обединени и мотивирани да успеем“.

Деветата рамкова програма за научни изследвания и иновации дава гаранции за инвестиции в бъдещето, за развойна дейност и за обмен на данни. Инвестициите в тези направления са най-добрата основа на конкурентоспособността, посочи в допълнение и Жан-Ерик Паке:

„Комисията, посредством европейския бюджет влага много средства за подкрепата на научните изследвания като гаранции за дълг, но и финансови инструменти с участие на собствен капитал, включително учредения наскоро Фонд на фондовете, който позволява разрастване на финансирането на рисковия капитал в Европейския съюз, включително и в България. Това ще продължи в Хоризонт Европа и през следващия период“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!