Европейската комисия ще продължи да изследва българското законодателство по повод петиция за нарушаване правата на клиентите на банките

Снимка: архив


Ивайло Илиев, Десислава Филипова и Светла Миланова внесоха петиции в Европейския парламент и бяха изслушани преди лятната ваканция от депутатите в Комисията по петиции относно предполагаемо нарушение на правата на потребителите при процедури за плащане, включително и във връзка със спор с българска банка, свързан с ипотечен заем. В едната петиция се твърди, че българските съдилища не прилагат правилно европейски регламенти.
Комисията вече е изпратила запитване, с което се иска информация за прилагането в българското право на процедурите във връзка с изпълнителното основание и заповедите за плащане. Вносителят смята, че Европейският съюз следва да започне да разглежда нарушенията на правото на ЕС от страна на българската съдебна система. В хода на обсъждането се включи българката Костадинка Кунева, избрана като евродепутат от Гърция, член на групата на обединената левица и северната зелена левица.
"Отговорът, който днес ще дадем, е много важен за доверието на европейските граждански към Европейския съюз и европейските институции, защото има хиляди българи, които са загубили имуществмото си без да бъдат уведомени чрез експресни продецури на принудителни вземания. Същевременно, техният кредит се е увеличил неимоверно, без да им се даде информация за това. Трябва да застанем на страната на българските граждани!"
Трите петиции бяха обявени за допустими, а Европейската комисия беще приканена да предостави сведения, обобщи евродепутатът Светослав Малинов, оказал активно съдействие на вносителите и подкрепил позицията им.
"Това беше един много лош ден за мен, като български евродепутат, защото, макар и да постигнахме успех, пълен, от гледна точка на признаване на петициите, всъщност става дума за два много тежки проблема, които всички признават. И двата проблема показват много слаби институции. Дебатът завърши с оценка от ЕК, че ще продължи да изследва българското занодателство, но на този етап, още преди да  е завършила проверката, се виждат възможности за нечестно третиране, така да го кажем, на българските граждани. Беше отбелязано, че има проблем, затова и петицията остана отворена, за да бъде продължено изследването. В този смисъл, тези хора получиха някакво, поне морално, удовлетворение, че има лоша съдебна практика, насочена срещу тях. Това беше признато, макар и от ЕП, но оттук се започва, както се казва, възможността за съпротива. Очаквам да има по-ясна оценка на ЕК, но това, в което съм сигурен е, че вътре ще има някакъв вид препоръки към българското правителство."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!