България може да получи 2,2 млн. евро от фонд "Солидарност" на ЕС за наводненията от 2017 г.

| обновено на 08.09.18 в 11:20
Снимка: БТА



34 милиона евро помощ за покриване на щетите от природните бедствия от миналата година в Гърция, Полша, Литва и България. Тази сума се очаква да отпусне фонд „Солидарност” на Европейския съюз. Средствата бяха одобрени наскоро от Комисията по бюджета. А фондовете ще бъдат достъпни няколко седмици след като Европейският парламент одобри предложението по време на септемврийската пленарна сесия, започваща на 10 септември.

Литва ще получи близо 17 милиона евро за възстановяване след продължителните дъждове и наводнения в страната, които причиниха щети на отводнителни системи, язовири и пътища, както и земеделски земи през лятото и есента на 2017 г.

За Полша са предвидени 12 милиона и 279 хиляди евро за възстановяването на щетите от силните бури и проливни дъждове в три войводства, административни области на страната, които унищожиха десетки хиляди хектара гори и реколта, както и транспортна и енергийна инфраструктура.

Гърция ще получи 2 и половина милиона евро за възстановяване на засегнатите части на остров Кос, който беше разтърсен от земетресението през юли миналата година.

За България са предвидени 2 милиона и 258 хиляди евро. През есента на 2017 г., силни бури и дъждове засегнаха района на Бургас, в резултат на което бяха причинени щети на мостове, дренажни канали и подпорни стени, както и на основната инфраструктура. Наводнението взе 5 жертви и засегна 6 хиляди души, като 142 жилищни и над 1 200 нежилищни имоти бяха наводнени. Предоставените помощи ще покрият отчасти разходите за възстановителни дейности на основна държавна инфраструктура.

Фонд "Солидарност" на Европейския съюз е създаден през 2002 г. в резултат на сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на същата година. Целта му е отпускане на финансова подкрепа при големи природни бедствия.

В средата на февруари, когато от Фонда беше обявено отпускането на средства в помощ на пострадалите от природни бедствия Франция, Гърция, Испания и Португалия, еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу очерта смисълът на помощта в трудни моменти.

От изток до запад, по суша и отвъд морета Европейският съюз е обединен. Това е най-доброто. Чрез Фонда за солидарност ние подаваме ръка в момент на нужда на страни, засегнати от катастрофални бедствия, за да може да се върнат към всекидневния си живот. От създаването си през 2002 г. до днес Европейският фонд за солидарност е подкрепил изграждането на инфраструктура, разрушена от 76 природни бедствия, като наводнения, горски пожари, земетресения и бури. Общо 5 милиарда евро са отпуснати за последните 16 години. Парите са за възстановяване на щетите, за ремонт и изграждане на сгради, за възстановяване на основните обществени услуги по места и за подпомагане на хората, чиито имоти са пострадали след природни бедствия, каза комисар Корина Крецу.

Досега България е получила близо 40 милиона евро помощ от Европейския фонд за солидарност. Средствата са отпуснати на страната за справяне с наводненията през годините 2005 и 2014 г. Най-много пари по тази линия е получила Италия - над 2 милиарда и половина евро, за наводнения, земетресения и изригвания на вулкани в различни периоди от 2002 до 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!