Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Брюксел ще продължи сътрудничеството с Иран


Брюксел продължава да развива икономическото си сътрудничество с Техерани и след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. То беше подписано през 2015 година от Великобритания,  Китай, Франция, Германия, Русия, САЩ и Иран. Вашингтон, обаче, се оттегли от сделката през май тази година и възобнови санкциите срещу ислямската република. За да защити европейските компании с бизнес в Иран през август Брюксел отговори с блокиращ регламент, според който американските санкции не действат на европейска територия. Европейският съюз използва този механизъм и преди 22 години, за да заобиколи търговското ембарго на САЩ към Куба. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер декларира, че Брюксел ще използва всички средства, за да запази ядреното споразумение с Иран: 

Докато иранците изпълняват своите ангажименти, ние също ще се придържаме към този договор, чийто архитект беше Европейският съюз. Трябва да е ясно, че обявените американски санкции няма да останат без ефект. Ние в Европейската комисия имаме за задача да защитаваме нашите европейски предприятия. Трябва да действаме сега. Това е причината, поради която активираме така наречения блокиращ статут от 1996 година. Не трябва да изчакваме. Освен това, Европейската инвестиционна банка ще посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи своето сътрудничество с Иран, подчертава Юнкер.

След оттеглянето на САЩ останалите държави от ядреното споразумение с Иран продължават усилията за спасяването му, включително с икономически мерки. Провалът на иранската сделка ще има негативни последици не само за Техеран, но и за неспокойния регион на Близкия Изток.

За отрицателния ефект предупреждава и председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск: 

Единодушни сме, че Европейският съюз ще поддържа ядрената сделка с Иран, докато Техеран се ангажира изцяло и изпълнява условията по сделката. Истинският геополитически проблем не е, когато имаш непредсказуем опонент, врагили партньор. Проблем е, ако най-добрият ти приятел е непредсказуем. Това не е шега, защото това е същността на проблема ни с нашите приятели отвъд океана. Нямаме никакви илюзии и големи  очаквания от Иран и подхода му към Западния свят, но все още имаме големи очаквания към Вашингтон. Нашето намерение е да продължим тясното сътрудничество с настоящата американска администрация, но за тази цел имаме нужда от по-малко капризи и по-последователен подход. Говорим за всеки аспект от геополитиката. Мисля, че при такъв сложен въпрос - като този с Иран - следва да вярваме, че все още можем да говорим за общата ни програма. Това е не само американска, но и европейска идея.  Иран ни е нужен като надежден партньор. В наш общ интерес е да имаме реален контрол върху този процес, казва Туск.

Очаква се втората група американски икономически санкции да влезе в сила през ноември и да засегне износа на ирански петрол, който е основен източник на доходи за Техеран. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!