Борбата срещу двойните стандарти в Европейския съюз: Пилотен проект за преодоляване на двойните стандарти при горивата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Тази есен Европейската комисия ще решава дали да даде зелена светлина на  проекта на българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков срещу двойния стандарт при горивата. Двамата евродепутати обявиха програма, която предвижда всекидневни проверки на качеството на горивата от танкерите до бензиностанциите заради редица констатации, отбелязва Емил Радев:

"България прави много да имаме качествено гориво. Борбата с контрабандата е тежка, но все още знаем, че имаме голям сектор на контрабандно гориво. Ние трябва да се справим и трябва да знаем кои бензиностанции продават такова некачествено гориво, защото това удря върху всички потребители и, за съжаление, коства на българските шофьори хиляди левове после за ремонт на колите им. Когато има ежедневни проверки, правим сравнение и оттам нататък вече може да искаме нужните законодателни мерки на ниво Европейски съюз."

Според Емил Радев, тази програма ще позволи да се преразгледа цялото европейско законодателство, както и да се правят проверки по цялата верига. Проектът е пилотен и има за цел да премахне разликите в качеството на горивото, което се предлага в целия Европейския съюз. Програмата е на стойност 3 милиона евро, а  ползите са ясни, подчертава  Андрей Новаков:

"Това, което се опитваме да направим най-вече с пилотния проект е да дадем силата да бъдат информирани хората за това за какво плащат, докато наливат гориво в колите си. Оказва се, че има основателни съмнения за това какво е качеството на горивата, включително в една и съща верига в две отделни държави. Не искам да се оказва, че ситуацията е същата, както при храните и се надяваме за това, че благодарение на мерките, които предлагаме, и финансирането, ще се засилят проверките от рафинерията и танкера до бензиноколонката, тъй като често пъти казват: "Ами, ок, не е въпрос на проблем в рафинерията, а след това е местено с цистерни - вероятно там контролът не е добър". После е в горивопровод, след това е в самата бензиностанция, така че искаме от началото до края - целият процес от производството до дистрибутирането и продаването на горивата да има ясни проверки, изключително начесто и резултатите да бъдат публикувани по разбираем начин. Трябва да работим абсолютно в синхрон, в противен случай създаваме възможности за недобросъвестни търговци да имат такива нелоялни практики."

Ако бъде прокарана програмата, Европейската комисия ще предприеме нужните мерки този стандарт да се спазва в държавите-членки на ЕС. Проектът предвижда резултатите от проверките на горивата да се качват на платформа в интернет и шофьорите сами да могат да се информират къде горивото е качествено и къде - не, уточнява Андрей Новаков:

"В момента, в който имаме една платформа, в която националните органи могат  да попълват такива лесноразбираеми за хората критерии за това какво е качеството на горивото, всеки човек може да провери през телефона си какво е горивото в същата верига бензиностанции, например на 1000 км западно от България и какво е в България, така че да знаем, че той е третиран абсолютно на равна нога с всички останали потребители. Една платформа на всички езици, лесноразбираема, в която всеки може да влезне и да сравни какви са горивата, които се продават в цяла Европа, за да знае, че той не е третиран по друг начин - незаслужено."

За "Евранет+":Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!