Доналд Туск: Западните Балкани са част от Европа

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Снимка: БТА


Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани освен Европейския съюз. Няма друга алтернатива, казва председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск.

Европа има нужда от Западните Балкани, подчертава и Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в ЕП, но признава, че в краткосрочен план не очаква пълноправно членство на държава от региона, защото:

Трябва да дадем отговор на гражданите вътре в Европейския съюз, докъде ще се простира общността, докъде ще бъдат границите на Европа. Освен това не можем да говорим само на теория за този регион, трябва да направим и нещо  на практика - за инфраструктурата, за роуминга, за общите икономически зонив региона.

Брюксел пое конкретни ангажименти. Сред тях са: подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между страните от Западните Балкани. ЕС се ангажира да съдейства и за разширяване на инвестициите. Доналд Туск посочва:

Удвояваме средствата за „Еразъм +“, за да може повече младежи от региона да следват в Европейския съюз. Съгласихме се с намаляване на таксите за роуминг и се договорихме за по-благоприятни условия за частните инвестиции, чрез осигуряване на по-добри банкови гаранции. Програмата за свързаност, обаче, не е алтернатива на разширяването.

2025 година остава възможен хоризонт за присъединяване. Европа, обаче, иска реални резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, които са от ключово значение за политическата и икономическата промяна на региона. Брюксел настоява за реформи в съдебната система и за решаване на спорните въпроси между съседите.

Европа е достатъчно голяма и силна, за да осинови проекта на разширяването - с всички проблеми и последици. Когато говорим за цифри и статистика -  показателите на брутния вътрешен продукт и демографията показват, че това не би трябвало да е голям проблем. Но, ако сравним този регион с други части на Европа, когато стигнем до проблемите на човек от населението - в Западните Балкани те са доста повече, отколкото в Германия и Франция взети заедно. Трябва да бъдем последователни и да внимаваме с обещанията, подчертава Доналд Туск.

Брюксел обещава темата да продължи да присъства в европейския дневен ред. С нея се ангажира и настоящото австрийско председателство. В защита на европейската перспектива на региона се обяви в последното за мандата си обръщение към Европейския парламент и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

А Хърватия планира среща на върха ЕС - Западни Балкани след две години, казва хърватския премиер Андрей Пленкович: 

Хърватия ще проведе среща, посветена на държавите от региона по време на европредседеталеството си през 2020 година - при нова финансова рамка, нова Европейска Комисия, Европейски Съвет и Европейски Парламент. Това ще даде възможност да наградим направеното за региона до момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!