ЕС – Брекзит, Унгария (обобщение)

Публикации около Брекзит и решението на Брюксел да санкционира Унгария се появиха в европейската пресаи в публичното пространство. Мнозинството евродепутати са на мнение, че Будапеща нарушава основни принципи на Европейския съюз.

Отзвук от срещата на евролидерите в Залцбург

Западни издания коментираха ситуацията около Брекзит след завършилата среща на върха на Европейския съюз в Залцбург на 19-20 септември.

"Британският премиер Тереза Мей беше принудена да се бори да защити своята стратегия за излизането от Европейския съюз, а с това и авторитета си като министър-председател. Това стана, след като й беше устроена засада в края на срещата, когато лидерите от Общността неочаквано обявиха, че нейните предложения по въпроса за Брекзит няма да проработят“, коментира "Гардиън".

"Индипендънт" отбеляза, че на пресконференция френският президент Макрон е дал да се разбере, че няма да приеме така наречения "сляп Брекзит" - положение, при което въпросът за бъдещото търговско споразумение на Великобритания с Европейския съюз ще бъде уреждан не преди, а следнапускането й.

"В Залцбург европейските лидери излъчиха не разединение, а единно становище срещу плана на Мей за излизането", коментира "Ню Йорк таймс".

"Гордиеви възли", бе заглавието на  статия в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

„Великобритания е заплашена от хаос заради Брекзит. Европейският съюз не трябва да допуска това по същия начин, по който не трябва да допуска и стагнация по отношение на бежанската политика. Не се вижда обаче някой, който да разсече тези Гордиеви възли“.

"Канцлерът на Германия Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на британския премиер Тереза Мей", написа британският всекидневник „Дейли експрес“, коментирайки неформалната среща на европейските лидери в Залцбург. Вестникът посочи, че Меркел е заявила на Мей, че Европа трябва да види „съществен прогрес“, преди да сключи споразумение за Брекзит. Канцлерът изтъкна, че Брекзит трябва да бъде завършен до ноември или Великобритания ще рискува да напусне блока без споразумение.

Разнопосочни сигнали от България за политиката на Орбан

"Брюксел пред рухване, дори и България подкрепи Орбан", написа в заглавие унгарският вестник "Вечер". България след Полша, Италия, Австрия и Чехия открито изрази подкрепа към Унгария в конфликта й с Брюксел, публикува вестникът. „Българските власти дадоха да се разбере, че ще подкрепят Унгария, а това заяви и българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов“.

"Да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на Европейския съюз за започване на процедура срещу Унгария по член 7-и от Договора за Европейския съюз. Това предложение беше прието. Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Както днес това се прокарва срещу Унгария, а има подобни опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, утре по някакъв повод - дори вземете Джендърската конвенция - някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано срещу България"... 

Вицепремиерът Валери Симеонов допълни: 

"Ние не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции на която и да било държава, защото утре тази държава може да бъде и България".

Позициите си двамата вицепремиери изразиха след заседанието на кабинета на 19 септември, на което премиерът Бойко Борисов не присъстваше поради предстоящи ангажименти в Залцбург. 

На 20 септември Борисов обясни, че позицията, която готви правителството няма правна, а само морална стойност. Той заяви още, че евентуални санкции срещу Унгария може да има след две години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира: „ И какво стана? Дръпнаха му очите в Залцбург и предаде четата.“.

Президентът Румен Радев отсече: “Оказа се, че България има две позиции – едната за у нас, другата за пред ЕС“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!