Може ли Европа да се справи сама с непрекъснато растящия евроскептицизъм ?

евранет плюс Андрей Ковачев


Европа започва решителната битка с евроскептицизма и крайнодесните настроения в навечерието на предстоящите през май избори за европейски парламент. Отсега е ясно, че заедно с познатите политически сблъсъци, вотът ще предложи на избирателите и среща с предложенията на евроскептични партии, търсещи подкрепата на хора, недоволни от определени действия на Европейския съюз.Според евродепутата от Европейската народна партия Андрей Ковачев хората трябва да са внимателни когато се запознават с визията за бъдещето на тези формации:
  " Какво предлагат те ? Добре,съгласяваме се, че ЕС е по-бавен, не е толкова ефективен. Тези, които го правят нека да дадат тяхната визия,не само срещу нещо, а те за какво са ? Как виждат бъдещето на нашата планета? Какво, да се оградим в националната държава, като в 19 или начолото на 20 век, което водеше до толкова много конфронтации и да сме враждебно настроени един срещу друг ли ? "
Андрей Ковачев смята още, че въпреки скептицизма европейския проект има бъдеще:
 " Европейският съюз,който е един уникален конструкт, досега не е имало такова нещо. Доброволно,суверенни държави да решат да отдадат една част от своите национални компетенции  на наднационална структура, каквато се явява Европейският съюз, за да получат по-силен общ европейски суверенитет, който да решава тези глобални проблеми.Така, че всички ние е много по-добре да сме заедно и да решаваме заедно проблемите ни отколкото поотделно. Това е моят отговор на популизма и на говоренето срещу Европейския съюз. "                
 Това не е това тема за Европа, но досега като че ли на нея не се гледаше толкова сериозно и политиците предпочитаха да оставят решението на хората. Пасивността на Съюза по въпроса отчете като грешка и  френският президент Еманюел Макрон и даде да се разбере, че няма да стои безучастен - нито в собствената си страна, нито в Европейски съюз.
 " Ясно е,че се развива силна опозиция между националистите и прогресивните и няма да дам нищо на националистите и на онези, които защитават речта на омразата." 
Такава заявка от името на Европа направи и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер: 
 " Бих искал преди всичко да кажем „не“ на гибелния национализъм и „да“ на просветения патриотизъм. Да не забравяме, че патриотизмът на 21-и век е с две измерения - национално и европейско, като първото не изключва второто.Трябва да кажем „да“ на патриотизма, който не е насочен срещу другите. Трябва да кажем „не“ на прекомерния национализъм, който отхвърля и мрази другите, разрушава и търси виновни вместо да търси решения, които да ни помогнат да живеем по-добре заедно."
По всичко изглежда, че фундаменталната битка на идеи между противниците и привържениците на Европейския съюз ще продължи, а каква ще е развръзката - предстои да разберем. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!