Разделение сред българските евродепутати при гласуването на резолюцията за Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Силен призив за обединение, но и знак за разделение се видяха на есенната сесия на Европейския парламент в Страсбург. След кулминацията - ежегодната реч за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, вотът по резолюцията за Унгария раздели най-голямото политическо семейство в Европарламента - тази на ЕНП. Еевродепутатите одобриха процедурата с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържали се". С гласуването Европейския парламент задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да доведе до отнемане правото на глас на Будапеща в Съвета на Европейския съюз.

Различно и далеч от единодушието гласуваха българските евродепутати. След вота в кулоарите те коментираха резолюцията.

Емил Радев, депутат от ЕНП и ГЕРБ: Безпрецедентно решение на Европейския парламент. Голямо разделение имаше. Не приемам и аргументите, с които се прие тази резолюция, като например обвинение към Унгария, че законодателството е такова, че семейството е само между мъж и жена и недопуска еднополовите двойки и заради това може да има случай на дискриминация. Това е на практика намеса във вътрешните работи в правния статут на една държава членка.

Светослав Малинов от Демократи за силна България, кято също е част от ЕНП: Аз съм от тези, които още от две години твърдят, че позицията на Орбан е неприемлива и че той води политика, която е по същества антиевропейска според Лисабонския договор, а не според някакви общи абстрактни разсъждения.

Европарламентът изпрати послание, което може да се тълкува по два начина, смята Петър Курумбашев от Социалистите и демократите, БСП: От една страна действително има доста противоречиви практики в Унгария и по отношение на Централноевропейския университет и по отношение на независимостта на медиите. Но всъщност ние можем да открием някои паралели между Европа и Унгария по отношение на медиите.

Сигналът, който даде Европейският парламент е отвратителен, смята Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформиристи, ВМРО: ЕС е замислен или би трябвало да е замислен като съюз на суверени държави, които се уважавт едни други. Тоест най-добре какво става във вашея дом знаете вие, а не съседите от другия вход. И не им е работа на съседите от другия вход да си завират носа във вашия хол.

За резолюцията гласуваха Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова от групата на либералите и ДПС. Също в подкрепа на решението гласуваха Светослав Малинов от ЕНП и демократи за силна България и Сергей Станишев от Социалистите и демократите, БСП.

Български депутати от различини политически семейства не подкрепиха решението за Будапеща. Това са Николай Бареков и Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти, Емил Радев, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Владимир Уручев от ЕНП, ГЕРБ и Момчил Неков от Социалиститите и демократите, БСП. Ева Майдел от ЕНП, ГЕРБ се въздържа, а в гласуването не участваха Неджми Али от либералити, както и Георги Пирински и Петър Курумбашев от Социалистите и демократите, БСП.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!