Унгария - ще изгуби ли правото си на глас в ЕС?

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Унгария може да изгуби правото си на глас в Европейския съюз, след като за първи път бе задействана най-тежката процедура, разписана в общностното право. Преди да се стигне до това решение, премиерът Виктор Орбан беше изслушан в Европарламента. "Смятате, че знаете по-добре от унгарците какво е по-добре за тях?", попита Орбан от парламентарната трибуна.
Генка Георгиева от Министерството на външните работи обясни, че тъй като процедурата се задейства за първи път, е необходимо правно тълкувание на текстовете. Такова е поискана от австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз и казусът ще бъде разгледан на Съвета по общи въпроси, когато юристите се произнесат.
Европейските санкции за неспазване на върховенството на закона са втори етап от процедурата, обясни Генка Георгиева от външното ни министерство. Тя поясни при първия етап:
„Препоръки, които Съветът приема, към засегнатата държава и след това той се задължава да следи изпълнението на тези препоръки“.
Тези препоръки се приемат минимум с 22 гласа и след изслушване на засегната страна. Георгиева обърна внимание, че ако се стигне до следваща мярка, отново се минава през гласуване и изслушване на съответната държава.
„Лишаването на съответната държава-членка от право на глас в Съвета е най-тежката санкция. При това обаче нейните задължения по договорите, при другите права и задължения, остават незасегнати“. "В Унгария сме убедени, че предоставянето на обективни критерии, защото когато субективните критерии започнат да стават решаващи, политическото изнудване започва да идва на дневен ред", каза в едно от интервютата си за "Хоризонт" унгарският външен министър Петър Сиярто. Реакциите в Европа също не закъсняха, а вестник "Вечер" ги обобщи в заглавието: "Брюксел пред рухване, дори и България подкрепи Орбан", цитирайки вицепремиера Красимир Каракачанов с думите: "Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна - членка на ЕС"
След решението за започването на процедурата, повечето европейски лидери са сдържани в коментарите по нея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!