Доверие, бюджет, европейски фондове (обобщение)

Британците предпочитат Тереза Мей за премиер

Във Великобритания Тереза Мей е единственият консервативен политик, който е предпочитан пред лидера на лейбъристите Джеръми Корбин като премиер на страната при едни евентуални предсрочни общи избори, показва ново проучване, цитирано от БНР. 

Нито Борис Джонсън, нито Саджид Джавид – двамата основни претенденти да наследят Тереза Мей като лидер на Консервативната партия, могат да бъдат реална заплаха за лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, показва анкета на BMG Research, поръчана от вестник „Индипендънт“. 

Проучването показва също, че Консервативната и Лейбъристката партия са с почти изравнени възможности, ако в този момент бъдат свикани предсрочни общи избори. Като премиер обаче Тереза Мей е предпочетена от 34 процента от анкетираните срещу 28 на сто за Джеръми Корбин.

Кобрин обаче стои по-добре спрямо другите две водещи фигури в Консервативната партия – бившия външен министър Борис Джонсън и министъра на вътрешните работи Саджид Джавид. За Джонсън остава утехата, че е посочен като най-предпочитан наследник на Мей, ако премиерът се оттегли. Като цяло в проучването прави впечатление, че голям процент от хората не са изразили мнение. 

Италия планира да харчи повече от допустимото

По-малко от година преди евроизборите италианското правителството е изправено пред опасността Брюксел да задейства процедура по прекомерен дефицит. Причината - плановете на популисткото правителство на "Пет звезди" за бюджетен дефицит от 2,4% от Брутния вътрешен продукт догодина. Най-вероятно това ще доведе и до увеличаване на италианския правителствен дълг, който е сред най-високите в Европа - 130%. 

"Раздуването на италианския дълг този път може да е различно" - под това заглавие влиятелното американско издание "Барънс" описва предложената финансова рамка от новото популистко правителство и сравнява отношенията между Италия и Европейската комисия като оперен спектакъл. Действие първо - Италия прави неприемливо за Брюксел предложение - в този случай - планира да харчи повече от допустимото. 

"Италия все още страда от икономическата криза. Брутният вътрешен продукт остава по-нисък от пред кризисните нива. Хората чувстват, че стандартът им на живот се влошава. Всичко това доведе и до изборната победа на популисткото движение "Пет звезди". Сега те се опитват да изпълнят част от предизборните си обещания - а именно намаляване на данъците и увеличаване на социалните разходи", заяви в интервю за "Събота 150" на БНР италианският икономист Луиджи Сказиери от Центъра за европейска реформа.

Международният валутен фонд прогнозира икономиката на страната да нарасне с около процент, докато в представената от финансовия министър Джовани Триа бюджетна рамка - ръстът на брутния вътрешен продукт е 1,5 на сто или както самият Триа описва документа "смел и отговорен бюджет, който ще доведе до икономически ръст и по-добър живот на хората". 

Италианското правителство не трябва да допуска дефицит от 2,4 на сто от БВП, заяви финансистът Лоренцо Кодоньо. Според него, пазарите ще реагират много негативно да подобен ход, което ще оскъпи италианските дългови книжа, освен това дефицитът трябва да се финансира с нов дълг, което ще направи ситуацията още по-сложна, допълни Кодоньо.

Увеличават се европейските средства за Гърцияза периода 2021 - 2027

Еврокомисарят за регионалната политика Корина Крецу обяви увеличение на европейските фондове за Гърция за предстоящия период 2021-2027 г., предаде АНА-МПА, позовавайки се на интервю на Крецу за неделното издание на в. "Катимерини". 

Крецу заяви, че на Гърция ще бъдат отпуснати допълнително около един и половина милиарда евро в сравнение с периода 2014-2020 г. Тя каза, че фондовете по програма "Конкуретноспособност" ще бъдат фокусирани върху засилване на конкурентноспособността на малките и средни предприятия. 

По думите ѝ се очаква европейските фондове  да активират 11 милиона евро за инвестиции в подкрепа на 20-те хиляди малки и средни предприятия в Гърция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!