Отзивите в ЕП след референдума в Македония и дебата за състоянието на правосъдната система в Румъния


Македония е изправена пред битка за европейското си бъдеще. В проведения референдум мнозинството от гласувалите подкрепиха споразумението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония. Избирателната активност обаче беше едва 36.5%, което е под необходимия праг от 50% за законова валидност на допитването. Това означава, че сделката за смяна на името е под риск, а драматичните обрати предстоят.

 

„Отзивите в Европейския парламент след този референдум са по-скоро обезпокоителни“, заяви евродепутатът Асим Адемов и допълни, че „пред Македония предстоят доста трудни дни“. Лидерите в Европа обаче са категорични, че ще продължат да подкрепят западната ни съседка в пътя й към интеграцията в Европейските структури.

Състоянието на правосъдната система в Румъния също бе сред основните дискутирани теми на последната сесия на ЕП.

„Този процес пряко касае България, защото и ние сме под мониторингово наблюдение какво се случва в правосъдната система“, каза Асим Адемов.

„В сряда имаше много ожесточен дебат в ЕП, присъстваше и румънският премиер. В прав текст от ЕК казаха, че са изключително разтревожени от това, което прави румънското правителство, а именно опитите да се намесва в работата на правосъдната система и по-точно в работата на прокурорите. Това е сред мотивите да не ни приемат досега в Шенген“, допълни Адемов.

"Евранет плюс" можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!