Брекзит – проблем за Шотландия, Заев отрича манипулации за името на Македония (обобщение)

Никола Стърджън призова за прагматизъм и търпение

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че е по-убедена отвсякога в независимостта на Шотландия, но призова за прагматизъм и търпение, предаде БНР.

В нейната реч при закриването на конгреса на партията Стърджън остро критикува британското правителство за хаотичното и некомпетентно водене на преговорите по Брекзит с ЕС. 

Никола Стърджън заяви, че двете години след като Великобритания гласува да напусне ЕС показват защо Шотландия има нужда да бъде независима.

„Брекзит е сериозен проблем за Шотландия и единственото му решение е да станем независима държава“, предупреди Стърджън.

Даунинг стрийт твърди, че има напредък в преговорите за Брекзит. Надежда за сделка през ноември изрази и министърът за Брекзит Доминик Рааб, който информира депутатите в парламента за хода на преговорите.

Никола Стърджън обаче обвини правителството за проявено „презрение“, както се изрази, към Шотландия, което е доказателство, че Обединеното кралство не е съюз на равни, след като не се вслушва в гласа на отделните му съставни части.

От Даунинг стрийт заявиха, че Шотландия е отхвърлила независимостта на референдум преди четири години и този вот трябва да се зачита и че сега не е време за нов референдум, а за обединение по пътя към Брекзит.

Премиерът на Македония отхвърли твърдения, че се „купуват“ депутати от опозицията

Премиерът на Република Македония Зоран Заев отхвърли твърденията, че в навечерието на решителния вот в македонския парламент за преименуване на страната се "купуват" опозиционни депутати, съобщават МИА и Радио "Свободан Европа", цитирани от БНР. 

За утвърждаване на името "Република Северна Македония" в конституцията, за което настояват Гърция и ЕС, са необходими две трети от депутатите в Собранието. Дали ще бъдат събрани тези гласове, ще стане ясно идната седмица, когато въпросът ще бъде поставен в пленарна зала, посочи Заев.

Дискусиите в пленарна зала по предложените от правителството конституционни промени са насрочени за понеделник, 15 октомври.

„За“ намаляване на емисиите от вредните газове с 35 на сто до 2030 г. в ЕС

За намаляване на емисиите на вредните газове от автомобилите с 35 на сто до 2030 г. се споразумяха министрите на околната среда на ЕС в Люксембург след заседание, продължило повече от 13 часа. Новината бе оповестена около полунощ на 9 срещу 10 октомври и тиражирана от БНР. Еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви:

"Изводите за вредните емисии са нещо много важно, защото сега имаме ясен преговорен мандат за това, което ЕС трябва да постигне в Катовице през декември. Преговорите за тяхното намаляване бяха изключително сложно досие и винаги е било при обект на дискусии. Комисията в парламента, следвана от много обсъждания, е без окончателно споразумение. И сега дискусиите в съвета бяха много трудни. В началото аз не вярвах, че може да се постигне тази широка подкрепа, която австрийското председателство получи".

Процентите бяха съгласувани, след като Германия предупреди, че прекалено висока цифра ще нанесе сериозни щети на индустрията и работните места, и по-точно на големите автопроизводители в Европа, много от които са германски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!