Гордън Браун: Ще има нов референдум за Брекзит (обобщение)

Великобритания в ЕС до 2022 г.

Бившият британски премиер Гордън Браун прогнозира, че ще има нов референдум за Брекзит. Той смята, че неговата Лейбъристка партия, либералдемократите и Шотландската национална партия ще подкрепят нов референдум при едни общи избори и е убеден, че преходния период (до края на 2020 г.) трябва да бъде удължен, ако до март не бъде  постигната сделка.

„Убеден съм, че ще има референдум за Брекзит, но се съм сигурен кога точно“, с тези думи Браун се обърна към дошлите на негова лекция в Единбург, предаде БНР.

Той допълни, че ако Великобритания излезе от ЕС в края на март 2019 година без сделка, но, както той очаква, с удължен преходен период, запазващ някои аспекти на членството, следващите общи избори, които са насрочени за 2022 година, ще бъдат „битка за Европа“. При това положение Браун смята, че Великобритания няма да излезе напълно от Евросъюза до 2022 година.

Междувременно в на 12 октомври премиерът Тереза Мей председателства извънредна среща на нейния кабинет на фона на засилващите се призиви да се откаже от стратегията си за Брекзит.

Макар и да има известна доза оптимизъм, че сделка между Лондон и Брюксел може да бъде постигната до един месец, все още няма явни сигнали, че Тереза Мей е готова да отстъпи от своя план от Чекърс.

ЕС предложи оставане на Северна Ирландия в митническия съюз

Междувременно във Великобритания министри в кабинета на Тереза Мей са изразили загриженост, че премиерът може да допусне компромис за Брекзит като се съгласи цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз за неопределен период, ако търговска сделка не бъде постигната по време на преходния период.

Би Би Си разполага с информация, че по-твърдолинейни министри като Лиъм Фокс, Майкъл Гоув и Доминик Рааб са изразили безпокойство по време на последната среща на кабинета, от тази временна мярка, която може да се превърне в постоянна, по техните думи. ЕС предложи оставане на Северна Ирландия в митничесия съюз, ако търговска сделка не бъде постигната навреме. Това е така наречената „предпазна клауза“, за да се гарантира, че презграничната търговия няма да бъде нарушена. Но Великобритания твърди, че това ще доведе до граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което е неприемливо. 

И Лондон, и Брюксел искат избягване на твърда граница, но не намират формулата. Предполага се, че сега ЕС е готов да приеме идеята цялото Обединено кралство да остане в митничесикя съюз за неопределено време, докато бъде намерено решение, но „брекзитиърите“ не харесват термина „непределено“ и предпочитат конкретен срок, предаде БНР.

Тереза Мей прогнозира преговори до края на ноември

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз по ключовия въпрос как да се избегне "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия вероятно ще продължат до края на ноември. Това каза британският премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. 

По-рано дипломати заявиха пред Ройтерс, че преговарящите от двете страни постигат напредък по въпроса и се надяват да има пробив към споразумение за Брекзит до понеделник, предаде БНР. 

Ема Хопкинс: След Брекзит пътят по отношение на България е тясно сътрудничество

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви на 12 октомври в Пазарджик, че след Брекзит пътят по отношение на България е тясно сътрудничество и партньорство в различни области:

"След Брекзит пътят по отношение на България е тясно сътрудничество с България като близък партньор в рамките на НАТО, в рамките на континента Европа. Ние се надяваме за сделка на следващата среща на Съвета. И двете страни ще трябва да направят компромиси понеже е преговорен процес. Великобритания направи конкретни предложения и се надява да получи обратно такива от ЕС."

В Пазарджик Ема Хопкинс се срещна с ученици от профилираната гимназия "Иван Аксаков", които са младши посланици на Европейския парламент.