Бавария, Гърция, Брюксел (обобщение)

ХСС с най-слаб резултат от 1950 г. насам

На регионалните избори в Бавария доминиращият баварската политика Християнсоциален съюз (ХСС) получи най-слабия си изборен резултат от 1950 г. насам. Въпреки това печели вота с по-голяма подкрепа от очакваното – 37,2% от девет и половина милиона избиратели са дали гласа си за ХСС. Катастрофално слаб резултат регистрират Социалдемократите, коалиционен партньор на канцлера Меркел в Берлин, предаде пратеникът на БНР в Германия Весела Владкова.

Баварските избори сериозно разклащат стабилността на федералното правителство.

60% от баварците гласуваха в неделя за дясна политика – това е сборът от гласовете за управляващия ХСС, популистите от партията „Свободни избиратели” и крайнодясната „Алтернатива за Германия”. Макар с 10,2% крайната десница да остана далеч от очаквания резултат от 15%, партийният лидер Алис Вайдел поиска предсрочни федерални избори. Промяна поискаха и социалдемократите, които получиха едва 9,7% и стопиха наполовина подкрепата си в Бавария. „Настояваме за нов стил на управление”, заяви генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл.

„Резултатът е ясен сигнал към управляващите в Берлин и това не трябва да остане без последици, защото постоянните караници в правителството и провокациите на баварския ХСС пречат на работата на кабинета“.

Втора политическа сила в Бавария - с 17,5% подкрепа, спечелени предимно в големите градове, е партията на „Зелените“, която открито се конфронтира с анти имигрантската реторика на ХСС и „Алтернатива за Германия”.

„През новия мандат ще работим за това Бавария да остане проевропейска и отворена към света“,обеща водачът на баварската листа Катарина Шулце, цитиран от БНР.

“Това състояние на нещата относно ХСС беше очаквано, даже предварителните прогнози им даваха с 3-4% по-ниски резултати. Така или иначе 61 години те бяха едноличен властелин за провинция Бавария“. Това каза в ефира на БНР журналистът Симеон Василев, който дълги години беше кореспондент на националната телевизия в Берлин.

 “Въпросът е, че резултатите, които поднесоха, ще имат страхотни последици за политиката на федерално равнище и т.нар. “голяма коалиция“ между трите партии – ХДС, ХСС и Социалдемократическата партия“, коментира още той.


Анализатори прогнозират предсрочни парламентарни избори в Гърция

Политически експерти коментират в гръцките медии в понеделник, че очакват парламентът в Скопие да подкрепи споразумението за името на Македония. "Заев ще събере 80 гласа, за да направи конституционните промени", отбелязват медиите в Атина и вече насочват поглед към вота на гръцките депутати, съобщи в ефира на БНР Катя Пеева.

Разпад на управляващата коалиция с оттегляне от правителството на националистите от "Независими гърци". Това е реалният сценарий сред гръцките политически сили. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор на СИРИЗА, заяви днес, че ще гласува против и ще напусне правителството. Всички опозиционни партии също заявяват, че няма да подкрепят договора от Преспа.

Консерваторите от "Нова Демокрация", водеща опозиционна политическа партия, продължават курса - нито един глас в подкрепа на Ципрас.

Депутатите от СИРИЗА застанаха зад политиката на премиера, който заяви, че няма друга алтернатива пред Скопие за влизане в НАТО и Европейския съюз.

Договорът от Преспа, дори и да мине през парламента в Скопие, ще доведе до извънредни парламентарни избори в Гърция, категорични са анализаторите. 


Бойко Борисов и Ема Хопкинс коментираха Брекзит

Преговорите за Брекзит са били тема на разговора на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс, съобщи правителствената пресслужба в София, цитирана от БНР. Страните са потвърдили, че ще положат усилия за гарантиране правата както на българските граждани в Обединеното кралство, така и на британските у нас. 

Посланик Хопкинс е запознала премиера Борисов и с хода на разследването по случая „Скрипал“. 

Междувременно кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова съобщи, че ЕС вече ще може да налага санкции на лица и компании, които участват в разработването и използването на химическо оръжие, в която и да е част на света, независимо от тяхната националност и местоположение. Това става възможно с приетите от Съвета ЕС нови ограничителни мерки срещу използването и разпространението на този тип оръжие. 

Санкциите включват забрана за пътуване до държави от Общността и замразяване на активи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!