Евроизборите - вот за парламент или за бъдещето на Европа


  Евроизборите - вот за парламент или за бъдещето на Европа ? Това е въпросът, който ще бележи предстоящите избори за европейски парламент през месец май идната година. Вот, натоварен с много очаквания. Не само заради това кои ще бъдат новите ръководители на евроинституциите, но и защото от резултата се очаква яснота какво бъдеще очаква Европейския съюз. Журналистът и познавач на процесите в Европа Аделина Марини е на мнение, че предстои  сериозна политическа битка: 

" Това ще бъде кампания, изобщо избори, каквито досега не сме виждали, откакто има избори за Европейски парламент, тъй като залогът е много голям. Съюзът сега е много по-идеологически разделен отколкото  е бил когато и до било преди." 

Макар до изборите да остават още седем месеца и официално кампанията за тях да не е започнала, то отсега е ясно, че една от доминиращите теми ще е за Федерализацията на Европа, където също се очаква сблъсък : " Между либерална и антилиберална Европа",смята Аделина Марини.

Друго сериозно предизвикателство за вота все още остават евроскептичните партии, чиито възход напоследък крие рискове, е мнението на дипломата и експерт по европейски въпроси - професор Здравко Попов:  " Европейският проект се намира в доста нехомогенно състояние. Силен подем в Европа получиха политически сили с националистически дизайн и силен патос. Те успяха да мобилизират много хора в своите страни  до степен, в която наистина европейският проект е поставен под въпрос - поне във вида, в който е заложен да се осъществи. Като някаква федерална форма на живота на европейците"

Политиците в Европа, разбира се, не стоят безучастно по темата за растящия евроскептицизъм. Един от първите официални опити за противопоставяне на популистите дойде от френския президент Еманюел Макрон, който обяви, че е готов да приеме обединение на проевропейските формации, което да се противопостави на популистите в Европа. Но, до колко успешен би могъл да е подобен съюз ? Аделина Марини: " Шансовете той да бъде ефективен са по-големи отколкото евроскептиците да могат да се обединят и да бъдат единни."

Дали евроизборите ще се превърнат във вот за парламент или за бъдещето на Европа ще разберем през май 2019 година, когато ще научим и дали ще се сбъдне желанието на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер: 

"Бих искал изборите през идната година да са велик момент за европейската демокрация. Бих искал да бъде подновена системата с водещи кандидати (Spitzenkandidaten) - това малко подобрение в европейската демокрация. Според мен тази система ще бъде още по-надеждна в деня, в който имаме истински транснационални листи. Бих искал тези транснационални листи да бъдат въведени най-късно за следващите европейски избори през 2024 година."

каза председателят на ЕК - Жан Клод Юнкер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!