Оттеглянето на Меркел, варианти за Брекзит (обобщение)

Широк отзвук има в европейската преса относно заявката на Ангела Меркел да се оттегли от лидерския пост в ХДС. Друга коментирана тема са версиите за Брекзит. 

Таймс: Заедно с канцлерката може да си отиде голяма част от влиянието на ЕС

Европейската сцена, на която германската канцлерка Ангела Меркел доминираше толкова дълго и толкова ефективно, може би се пропуква, ако не и срива, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Оттеглянето на Меркел ще бъде загуба за Европа, изтъква британският "Таймс". Краят на канцлерката е по-близо, отколкото си мисли тя, а с нея може да си отиде голяма част от влиянието на ЕС, отбелязва изданието.

Меркел си тръгва, но Германия няма да промени позицията си за Брекзит, пише британският вестник "Гардиън". За германците запазването на сплотеността в ЕС е по-важно от рисковете, произтичащи от Брекзит без сделка, посочва "Гардиън".

Турция започва сондажи за петрол и газ в Средиземно море - темата е водеща за турските издания.

"Средиземноморски "Фатих", пише в заглавие днес турският вестник "Йени сьоз", като използва игра на думи с името на турския сондажен кораб "Фатих", което в превод означава "завоевател“. Вестникът посочва, че корабът е оборудван с най-съвременна техника и е първият по рода си турски плавателен съд за извършване на активна сондажна дейност.

"Дирилиш постасъ" определя сондажите като "критичен ход, който целият свят следи със затаен дъх и който ще намали външната зависимост" на Турция в областта на енергетиката.

Повечето гръцки издания коментират предложенията за изменения в конституцията на страната, които бяха представени вчера от министър-председателя Алексис Ципрас.

"Трагикомедия с избори всеки месец" е заглавието, под което "Та неа" коментира предложенията за промени в конституцията. По-конкретно вестникът има предвид предложението на СИРИЗА за реформа в начина на избор на президент на страната, който в момента се извършва с квалифицирано мнозинство от парламента.

В обширен коментар консервативният "Елефтерос типос" обвинява правителството, че използва темата за промените в конституцията за тяснопартийни и предизборни цели.

(Прегледът на европейската преса е изподготвен и излъчен от екип на БНР.)

Британци масово кандидатстват за ирландски паспорти

Във вторник говорителят на Еврокомисията Мина Андреева заяви, че не се работи по вариант за отпадане на Брекзит. На въпрос на кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова дали Комисията има готовност да реагира, ако чл. 50 бъде отменен, тя отговори: „Не работим върху такава версия“.

„Позицията, от която изхождаме, е, че Брекзит ще се случи в края на март догодина. Така че работим върху споразумение за оттегляне, а също така сме подготвени и за излизане без сделка. Това са двете опции“, добави Андреева.

Над 1 милион британци подписаха петиция за провеждане на втори референдум за Брекзит миналата седмица

Несигурността около Брекзит води до безпрецедентно кандидатстване за ирландски паспорти сред британците, които имат роднински връзки в Република Ирландия, предаде БНР днес. 

През първата половина на 2018 година са подадени 45 000 заявления за ирландски паспорти, което е почти толкова, колкото са подени за цялата 2015 година – годината преди референдума за Брекзит. Нийл Ричмънд, който е председател на комисията за Брекзит към ирландския сенат, заяви, че след гласуването във Великобритания за напускане на ЕС с всяка година нараства броят на кандидатите за ирландски паспорти, особено сред онези, които имат ирландски корени. Ричмънд допълни, че повече от 10 процента от населението на Обединеното кралство, като се изключи Северна Ирландия, покриват изискванията за получаване на ирландски паспорт и в светлината на Брекзит мнозина, включително членове на неговото семейство, се възползват от правото да се сдобият с документа.

Междувременно Скай нюз съобщи, че „омагьосаните“ британци харчат все повече по Хелоуин. Тази година се очаква да бъдат похарчени 419 милиона паунда за празника. 

В днешни дни Хелоуин се превръща в един от най-големите празници в британския календар. Фирмата „Минтел“, която прави пазарни проучвания, съобщи, че се очаква британците да похарчат 419 милиона паунда за Хелоуин тази година, което е с 5 процента повече от миналата 2017. Най-много хората харчат за шоколад, бонбони, сладкиши, украса и разбира се, специалните костюми за празника. Проучването на „Минтел“ показва още, че най-много пари харчат родителите, които имат деца под 5 години. 

Във Великобритания Хелоуин продължава да става все по-популярен. В северноирланския град Ландъндери, например, се провежда най-голямото шествие за Хелоуин в Европа. Има обаче и настроения срещу внесения от Америка празник. Това се наблюдава най-вече в Германия, където близо 50 процента от населението смятат Хелуоин за заплаха за германската култура. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!