Нов регламент в ЕС срещу изпирането на пари


Европейската комисия постигна през тази година съгласие по отношение на затягането на мерките срещу незаконното движение на парични средства в брой. Новите, по-строги правила допълват съществуващите в Европейския съюз за борба с изпирането на пари и са част от Европейската програма за сигурност и действията за борба с финансирането на тероризма.

Докладчик от страна на Европейската народна партия по темата беше евродепутатът Емил Радев, според когото с покачването на контрола върху банковия сектор свързаните с тероризма и организираната престъпност много често прибягват до нелегално пренасяне на парични средства през външните граници на Европейския съюз.

Затова ние приехме поправки в регламента за влизане и излизане на парични средства в ЕС. Затяга се режимът. Вече ще могат да правят проверки митническите служители за суми и под 10 000 Евро. Задължителното деклариране остава, но оттук нататък ще се декларират и примерно ценни метали, над 10 000 Евро, ще се декларират и непоименни предплатени карти, защото и по този начин става възможно пренасянето на средства извън външните граници.

Декларациите трябва да бъдат попълнени от пътниците, преминаващи външните европейки граници, независимо дали пренасят паричните средства в ръчен или в чекиран багаж. Целта на нововъведенията е да бъде обхванат най-вече преносът на злато  и златни кюлчета,  както и на предплатени карти, които не могат да бъдат директно свързани с преносителя им. С промените се създават по-големи пречки пред терористите и престъпните елементи за финансиране на тяхната дейност. Според евродепутатът Емил Радев пресъхването на източниците на финансиране е един от най-ефикасните начини за предотвратяване на евентуални терористични нападения и престъпни дейности не само на територията на ЕС, но и по света.

Ще има възможност да се задържат средствата при подозрение от митническите служители, като, разбира се, се оставя на дадения гражданин достатъчно средства да може да преживее следващите няколко дни, докато са задържани тези средства. Ще се уведомяват задължително органите за финансово разузнаване. Задълбочава се и сътрудничеството между самите органи за финансово разузнаване в държавите членки, така че да може да се ползва и достатъчна информация и винаги, когато се сблъсква със случай на пране на пари митницата, да се уведомява финансовото разузнаване и оттам нататък да може да се проследи и да се размени информация и в целия ЕС дали това не е една по-широка мрежа.

По този начин ще бъде засилена борбата срещу финансирането на тероризма и изпирането на пари, което е сред приоритетите на Групата на Европейската народна партия.
С промените в действащите правила за движението на парични средства в брой при влизане и напускане на територията на ЕС, известни като „Регламент относно контрола на пари в брой“ е да не се позволява на престъпните организации да се възползват от пропуски в действащата система, за да прехвърлят и изпират парите си и по този начин да се ограничи ефективно дейността им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!