Тереза Мей и Ангела Меркел на прицел (обобщение)

Борис Джонсън призова министрите да отхвърлят плана за Брекзит

Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова министрите да отхвърлят плана за Брекзит на Тереза Мей. Това става на фона на спекулациите, че тя е постигнала тайно споразумение с ЕС за избягване на твърда ирландска граница, но с цената на оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, съобщи БНР. 

В статия за таблоида „Сън“ Борис Джонсън предупреждава, че този план ще задържи Великобритания в митническия съюз завинаги, а не временно, както някои се надяват и отново подхваща рефрена за превръщането на Великобритания във васална държава на ЕС. Джонсън пламенно призовава министрите да отхвърлят плана на Мей, ден преди ключовото заседание на кабинета за одобряване на предложенията на премиера. Според Джонсън, одобряването на този план ще бъде най-големият коледен подарък за Брюксел:

„Дори след като напуснем ЕС, съгласно тази сделка ние ще останем в безсмисления преходен период, в който на практика ще бъдем член на ЕС, но без глас“, пише Борис Джонсън. Бившият външен министър допълва, че по този начин Великобритания ще се превърне във васална държава или колония поне за 18 месеца, а най-вероятно и по-дълго. 

По-рано бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис призова Тереза Мей да публикува нейните предложения за сделка, за да могат министрите и депутатите да преценят какви могат да бъдат последиците.

12 кандидати за лидер на ХДС

Задачата ни е да си върнем избирателите и то като убедени привърженици, заяви в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Франк Хайнрих от Християндемократическия съюз – партията на канцлера Ангела Меркел, която съобщи че ще се оттегли от лидерския пост. 

„Надявам се, че до конгреса на партията ще водим политически дебат, пък бил той и бурен. Надявам се, че при избора на наследник на Ангела Меркел, на преден план ще излязат аргументите. Надявам се, че след този избор, ще настанат отново спокойни времена“, коментира депутатът. Той е удовлетворен от кандидатурата на Фридрих Мерц за председател на ХДС. Според него тази кандидатура разширява палитрата от политически идеи.

За лошите изборни резултати и спадът в доверието към партията, Хайнрих коментира:

„Причините са различни, нещата са много комплексни. От една страна хората се умориха от дългия мандат на канцлера. Към това се добави историческият прираст на мигранти в Германия. Това се оказа трудно смилаема храна за хората. Година по-рано в Източна Германия се появи движението „Пегида“ срещу ислямизацията на Германия, но ние пропуснахме момента да обсъдим причината за възникването на страховете, които са в основата на това движение. Миграционната вълна просто наля масло в огъня, който те запалиха. Анализът показва, че голяма част от нашите избиратели са гласували именно за „Алтернатива за Германия“, която яхна тези страхове. Освен това има и момент на изчерпване“.

Междувременно стана ясно, че германският Християнсоциален съюз ще трябва да предаде контрола над три ключови министерства в провинция Бавария на новия си коалиционен партньор - "Свободните избиратели", съгласно условията, договорени на среща на 5 ноември, предаде ДПА, като се позова на източници, участвали в нея.

Сестринската партия на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел беше принудена да влезе в коалиция със "Свободните избиратели" след понесената загуба на регионалните избори на 14 октомври.

"Свободните избиратели" ще получат три министерства в новото правителство - на културните въпроси, икономиката и околната среда и ще имат петима членове на кабинета и двама държавни секретари.

Лидерът на ХСС и министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер похвали новата коалиция и добави, че ще направи съобщение за собственото си политическо бъдеще след 12 ноември.

12 кандидати ще се борят, за да заменят Ангела Меркел като лидер на германския Християндемократически съюз, предаде междувременно ДПА, като се позова на източници от партията.

Това е било съобщено на заседание в неделя в Берлин за подготовка на партийната конференция през декември, на която ще бъде избран новият лидер на ХДС.

Ангела Меркел съобщи миналата сряда, че ще се оттегли от лидерския пост в партията, но възнамерява да остане канцлер до края на мандата си през 2021 г., напомня ДПА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!