Федерика Могерини: Престъплението срещу журналисти е престъпление срещу всички нас!

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Престъплението, срещу който и да е журналист, където й да е по света, е престъпление срещу свободата на словото. Това е посегателство върху нашите общества и начина ни на живот - особено в Европа, върху нашите принципи и ценности. Това е престъпление срещу всички нас!", казва върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.   
Тази година ЮНЕСКО регистрира 86 убийства на журналисти. Въпреки, че част от репортерите са убити във военни действия, според данните 90 процента от убитите журналисти са разследвали и писали по теми като корупция, престъпност и политика. Разкритите случаи, обаче, са един на всеки десет.
Трябва ли държави със съмнителни показатели при зачитането на човешките права да са част от Съвета по правата на човека на ООН? Очаква се темата да бъде обсъдена на започващото днес заседание на Съвета в Женева. За това призова Европейският парламент след случая със саудитския журналист Джамал Хашоги, известен с критиките си към режима в Рияд. Хашоги изчезна преди месец след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Първоначално властите в Рияд отричаше участие в случая и твърдеше, че журналистът е напуснал консулството жив. Три седмици по-късно, обаче, Саудитска Арабия призна, че Хашоги е починал именно в саудитското консулство. Неясни остават детайлите какво точно се е случило, припомня Федерика Могерини и призовава за прозрачно и справедливо разследване: "Саудитска Арабия арестува официални лица, заподозрени за връзка със случая. Потвърждаването на смъртта на Хашоги от саудитските власти е първата стъпка към истината. Но, обясненията, предоставени до момента, будят съмнения и оставят много въпроси без отговор".
Случаят предизвика и острата реакция на Европейския парламент. Той прие резолюция, в която осъди измъчването и убийството на Хашоги. Според европейските депутати малко вероятно е то да се е случило без знанието на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Европейският парламент призова за обективно международно разследване, което да позволи виновните за случилото се да бъдат изправени пред съда. Заради убийството на Джамал Хашоги евродепутатите поискаха страните от Европейския съюз да наложат и оръжейно ембарго на Саудитска Арабия. Освен това евродепутатите апелираха държавите-членки да са готови да наложат още санкции на Рияд - включително забрана за издаване на визи и замразяване на активите на лица от Саудитска Арабия.  
"Разследването трябва да бъде водено от търсенето на истината, а не от геополитиката. Ние не само чакаме повече яснота по случая, но продължаваме да работим за това заедно с партньорите си. Реакцията на Европейския съюз ще зависи от следващите стъпки на официалните власти в Рияд. Лидерите в Саудитска Арабия обещаха амбициозни реформи в страната. Начинът, по който ще се води разследването, обаче, е много важен тест за свободата на словото, за спазването на човешките права и за законността за всички граждани на Саудитска Арабия" - смята Федерика Могерини.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!