България, Франция, Македония (обобщение)

Джон Болтън с висока оценка за българските усилия на Балканите

Българският вицепремиер Екатерина Захариева се срещна със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на кабинета Джон Болтън, предаде БНР. 

Захариева коментира акцентите след срещата с президентския съветник Джон Болтън:

"Много теми за обсъждане – региона, Балканите, Близък Изток, Сирия, Либия. Разбира се, за България много важна тема – енергетиката и енергийната диверсификация. Беше много искрена и честна среща. Поканих го в България, разбира се. Това, което е най-важното според мен за България, е, че отново се чу благодарност за усилията, които България полага за стабилност и просперитет на Балканите."

От американска страна при всяка от срещите на министър Захариева се поставя въпроса за модернизация на българската армия. Сделката за закупуване на нови целеви изтребители не е била във фокуса на разговорите с Болтън.

Освен с него Захариева разговаря и с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

Еманюел Макрон настоява за общоевропейска армия

Междувременно президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю за радио Europe 1, че Европа трябва да е способна да се защитава от Русия, Китай и даже от САЩ.

Макрон посочи, че президентът на САЩ е обявил оттегляне от Договора за ракетите с малък и среден радиус, а главна жертва на това решение е Европа и нейната сигурност.

„Не е възможно да защитим Европа без общоевропейска армия. Тя е необходимост пред лицето на Русия, която е на нашите граници и е способна да действа заплашително“, заяви Макрон.

„Европа трябва да може да се защитава самостоятелно, без да зависи от САЩ“, допълни френският президент.

По същото време службите за сигурност във Франция са предотвратили евентуален атентат срещу президента Еманюел Макрон, съобщи ДПА, като се позовава на данни, изнесени от разследващите органи в Париж.

Шест души, заподозрени в планиране на „насилствено действие“ срещу Макрон, са арестувани по обвинение в създаване на престъпна терористична група. Петима мъже и една жена - са задържани на 6 ноември в департаментите Изер, Мозел и Ил-е-Вилен, съобщи телевизия Бе Еф Ем Те Ве. Те са на възраст между  22 и 62 години и са били известни в крайнодесните среди.

Все още не е напълно ясно, какъв план са имали заподозрените. Но при претърсването на дома на единия от задържаните, смятан за основен заподозрян, са били намерени пистолет и взриватели за граната.

Прокуратурата в Париж е започнала антитерористично разследване.

Заговорът бе разкрит дни преди в Париж да се съберат десетки лидери от цял свят за възпоменателните чествания за 100-годишнината от края от Първата световна война. Сред тези лидери ще са президентите на САЩ и Русия.

Груевски може да остане без депутатски имунитет

Македонският парламент ще решава днес дали да отнеме депутатския имунитет на бившия премиер Никола Груевски заради издадената му присъда от две години затвор по дело за закупуване на луксозен автомобил, предаде междувременно българската информационна агенция БТА. 

Членове и симпатизанти на най-голямата опозиционна партия в Македония -  ВМРО-ДПМНЕ, планират за тази вечер протест в знак на подкрепа за Груевски, който е и бивш лидер на партията. Утре той трябва да се яви за изтърпяване на присъдата си от две години затвор.

В началото на ноември съдът в Скопие отхвърли искането на Груевски за отлагане на присъдата. Придобиването на луксозния автомобил, докато Груевски е бил на власт, беше определено като злоупотреба със служебно положение и ощетяване на държавния бюджет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!