ЕП забранява пластмасата за еднократна употреба, защото тя съставлява 70 на сто от отпадъците в Световния океан


Наскоро една новина шокира европейците - учени във Виена откриха пластмасови микрочастици в човешките екскременти. Не по-малко шокиращи са данните на химика проф. Михаел Браунгард от университета в Люнеберг - човешкото здраве е застрашено дори от лазерните принтери и подметките на обувките. Но най-много от автомобилните гуми: "300 хиляди тона микрочастици пластмаса, които изхвърляме в океаните и въздуха, са всъщност от триенето на автомобилните гуми. А 107 микрограма пластмаса всеки от нас отделя само от триенето на подметките на обувките. А подметките биха могли да са от биоразградими материали", твърди ученът.

Професорът коментира и решението на ЕП да забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 г. : "Забраняват малко клечки за уши, а опасните, отровни лакове, бои и пластмаси остават в употреба. Трябва да се забранят всички отровни и опасни пластмаси, като например ПВЦ. Все още около 3% от всяка пластмасова опаковка съдържа ПВЦ, а това затруднява разграждането й", смята проф. Браунгард.

От 2021 г. в ЕС вече няма да могат да се използват пластмасови чинии, чаши, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Въвеждат се и изисквания за намаляване на пластмасовите кутии за сандвичи, плодове и зеленчуци, които в момента се използват веднъж, и замяната им с издалия за многократно ползване и подлежащи на преработка. Причината за това решение - тези изделия съставляват 70 на сто от отпадъците в Световния океан, пояснява Петер Лиисе, депутат от ЕНП в европарламента: "Според някои изчисления, през 2050 г. в океаните ще има повече пластмаси отколкото риба. А това е опасно за здравето на хората."

Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90 на сто от тях да подлежат на преработване.

Евродепутатите одобриха намаляване наполовина на отпадъците от тютюневи изделия, т.е. цигарените филтри с пластмаса, до 2025 г. и с 80 на сто до 2030 година. Един-единствен цигарен фас е достатъчен за замърсяването на 500 до 1000 литра вода. Изхвърлен на улицата, фасът се разгражда за 12 години. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител. Затова еврокомисарят по околна среда Кармену Вела настоява: "Производителите на цигарени филтри, пластмасови бутилки, чаши и други продукти трябва да поемат част от разходите за събиране на отпадъците от тези изделия."

Според Европейската комисия над 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в морските животни, а от там попада и в хранителната верига на човека. Зелените в ЕП не са доволни от решението за забраната само на пластмасовите изделия за еднократна употреба и настояват за по-радикални мерки. Мартин Хойзлинг от Европейската зелена партия дава и конкретен пример: "За найлоновите торбички има прекалено много изключения, с които не сме съгласни."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!