В резолюция, евродепутатите призоваха за подобряване условията на отглеждане на бройлери


Най-често употребяването месо, пилешкото, е и най-обработваното. Това ми каза, в неофициален разговор, специалист транжор, сега готвач във Великобритания. Натискът на търговските вериги за по-ниски цени, желанието на фермерите за печалба и консуматорската нагласа водят до промилшено отглеждане на месо за храна. ЕС е основен световен производител на бройлери, в сектора на птичето месо са заети над четвърт милион души и 23 000 големи стопанства за бройлери. Това се отчита в одобрена от Европейския парламент резолюция, с която се изисква и препоръчва хуманно отношение към животните, ограничаване употребата на антимикробни средства и се посочва отрицателното въздействие върху околната среда от промишленото отглеждане на бройлери. В резолюцията се подчертава, че доклад на ЕК от миналата година не отчита значителни подобрения в стандартите за хуманно отношение към животните и показва, че прилагането им, в най-добрия случай,  е  непоследователно в различните държави-членки. Резолюцията отчита и нарастване на замърсяването на околната среда от промишленото птицевъдство, а това би могло да има тежки последици за въздуха, почвата и водите. Депутатите са се съобразили както с резолюцията за нова стратегия за хуманно отношение към животните, приета от тях, и с плана за действие с надслов "Едно здраве" срещу антимикробната резистентност. Отбелязва се, че неподходящото използване на антимикробни средства може да ги направи неефективни, което следователно ще представлява опасност за човешкото здраве. Подчертава се, че  подобряването на животновъдните техники ще доведе до по-добро качество на живота на домашните птици и ще намали необходимостта от използване на антимикробни средства. В дискусия на интерпарламентарната група за защита и хуманно отношение към животните часове преди резолюцията да се приемме в пленарната зала в Страсбург, австрийката Карин Каденбах от групата на прогресивния алианс, заместник-председател на интергрупата, коментира
Искам да подчертая, че тази резолюция не е срещу производството. Резолюцията дори е в подкрепа на индустрията, защото целта й е да окаже подкрепа. Когато Европейската комисия се съобрази с тази резолюция и предприеме следващите стъпки, тя ще окаже помощ на производството. 
Европейските депутати задължават президента на Европейския парламент да разпространи резолюцията към държавите-членки.
Суровата действителност е, че бройлерите се отглеждат с десетки хиляди в голи помещения, върху мокри подложки и без каквато и да е възможност да проявяват естественото си поведение като това да хвърчат, да кацат, да кълват субстрати или пък да имат достъп до естествена светлина. Над 90 на сто от отглежданите в Общността седем милиарда пилета се държат в типични индустриални условия, подчерта евродепутатът Карен Каденбах.
Хуманното отношение към животните и в частност към промишлено отглежданите птици трябва да бъде осъвременено според последните научни постижения. За "Евранет плюс" - Маргарита Дойчинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!