ЕК прекратява частично мониторинга върху България (обобщение)

Три от шест показателя са временно замразени

Европейската комисия прекратява частично мониторинга върху България за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването, съобщи БНР. 

„Три от шестте показателя – за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, могат да се считат за временно прекратени“, заяви днес заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на доклада по механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

„Ако България продължи с усилията за изпълнение на 17-те препоръки от миналогодишния доклад по механизма и сътрудничество и проверка, догодина мониторингът може да бъде прекратен“, добави той пред журналисти в Страсбург.

Европейската комисия посочва, че „оценява положително продължаващите усилия и решимост на България“ по изпълнение на препоръките в съдебна реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Ако тези положителни тенденции продължат и България продължи с темпото на реформите по устойчив и необратим начин, Комисията е уверена, че механизмът за сътрудничество и проверка може да бъде приключен преди края на мандата на тази Комисия", каза Тимерманс, който отговаря за върховенството на закона в ЕК.

Според него „в доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г.“.

"Ще продължим отблизо да следим напредъка. Става дума за цели, а не за краен срок", добави Тимерманс.

От Комисията посочиха, че се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди сегашната оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.

Същевременно Тимерманс предупреди, че медиите и в България и Румъния трябва да работят свободно: "Този въпрос е извън механизма за сътрудничество и проверка, но има отражение върху напредъка на реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията. Медиите и гражданското общество трябва да са в състояние да осъществяват това свое влияние в плуралистично общество, свободно от натиск".

Реакции от България: Управляващи и магистрати доволни, опозицията обяви действията като провал

Според министъра на външните работи Екатерина Захариева докладът на ЕК за България е обективен:

"Считам, че този доклад наистина отразява обективно стремежа на всички институции, които са отговорни за провеждане реформата в съдебната система с цел българските граждани да получат качествено, ефективно, бързо и справедливо правосъдие и много обективно отразява постигнатото до момента, както и това, което в кратки срокове остава все още да се довърши, за да може механизмът да приключи".

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България потвърждава необратимостта на реформите, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева: "Правителството заявява своята продължаваща решимост за консолидиране на усилията по постигнатите резултати и за наблюдаване и отчитане от българските власти на реформите от механизма след края на механизма от Европейската комисия".

От прокуратурата определят като "силно удовлетворяваща" положителната оценка за положените усилия и постигнатите от устойчиви резултати по Механизма за сътрудничество и отбелязват, че приносът на държавното обвинение е отчетен "коректно". "Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че  наблюдението над България може да приключи идната година са показателни за необратимостта на напредъка", смятат от прокуратурата. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов смята, че Европейската комисия е оценила обективно усилията на МВР в борбата с организираната престъпност: "Продължаваме работа по отношение на корупцията във взаимодействие с всички институции, които имат задача да противодействат на корупцията".

"Най-важният факт е, че България остава под наблюдение", е мнението на евродепутата от ЕНП Светослав Малинов. Той е на мнение, че механизмът е унизителен, включително за налагащата го Еврокомисия: "Такъв механизъм трябва да бъде наложен и на други страни, включително на Германия", смята евродепутатът Ангел Джамбазки.

Препоръките за борба с корупцията не са изпълнени, а медийната среда се е влошила драстично. Това подчертаха от БСП в коментар на мониторинговия доклад на Европейската комисия. "Механизмът за наблюдение и сътрудничество върви към своя край, но въпросите към българското правителство остават", подчерта депутатът Крум Зарков: "Дали това ще е успех за България, или провал за мониторинговия механизъм – е въпросът. И на правителството тепърва предстои да обясни не само на Европейската комисия, не само на останалите страни-членки, а и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд, тоест правосъдие и справедливост".

В същото време от Европейската комисия обявиха, че Румъния се е върнала назад в процеса на съдебни реформи. Брюксел призовава Букурещ да се върне към усилията за борба с корупцията и гарантирането на независимостта на съдебната система.

Докладът за Румъния на ЕК е ужасяващ, но заслужен, коментира на 14 ноември в предаването на БНР "Преди всички" журналистът Владимир Береану:

"Румъния получи ужасяващ доклад, но той е напълно заслужен. За последната една година управлението в Румъния наистина върна нещата точно 10 години назад. Има осем допълнителни препоръки, това означава допълнителни към тези, които вече съществуват 10 години. Т.е., нещата се връщат изцяло назад. Иска се спиране на всички поправки в  наказателното законодателство, поправки, които подпомагат корупцията, т.е. ограничават борбата с корупцията, където Румъния имаше безспорни успехи. Същевременно се изисква да се спрат всички нови назначения на прокурори и уволнения на прокурори. Изобщо иска се да се върнат нещата".

Според Береану дали нещата в Румъния ще се променят, зависи какво ще се случи с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня:

"Има такава възможност и тя става все по-реална. Първо, опозицията в самата Социалдемократическа партия, която в момента се ръководи от кмета на Букурещ, една дама, която е много популярна в Букурещ и популярна сред самите социалдемократи, тази опозиция иска свалянето на Ливиу Драгня, който е председателят на тази партия и всемогъщият ръководител на Румъния, който всъщност е причината за всички тези злини. Той просто не иска да влезе в затвора. Той успя да отложи още един път финалното решение на Върховния съд за още три месеца, но след тези три месеца той може да няма друга възможност освен да бяга или да влезе в затвора. Това би довело до предсрочни избори и промени в самата Социалдемократическа партия. Тези избори, разбира се, ще дадат някакъв резултат, но реално погледнато, връщането на Румъния в правия път, така да се каже, ще зависи от това дали ще може да се отърве от Ливиу Драгня, или не".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!